Steriel  is bij mij zeer belangrijk als mijn werk als pedicure. Voeten, huid en tenen zijn aantrekkelijk voor  schimmels en bacteriën.  Ik wil niet die besmetting veroorzaken. Het is dus zaak dat ik de instrumenten en materialen goed reinig en desinfecteer. Ook de instrumenten die ik klaar hebt gelegd op mijn werkblad moeten gedesinfecteerd worden na elke behandeling. Deze gebruik ik dus niet zonder schoonmaken bij een volgende behandeling.

Er zijn veel manieren om hygiëne op materialen en gereedschap toe te passen . Hier wordt  inactiveringsvloeistof en  reiniging met een ultrasoon uitgelegd.

Pedicure Instrumenten. Inactiveringsvloeistof wordt ook wel bewaarvloeistof genoemd. Deze wordt gebruikt als de instrumenten niet gelijk steriel kunnen worden gereinigd . De vloeistof zorgt voor het losweken van vuil. Ook voor het tegengaan van de groei van micro-organismen. Een voorbeeld van inactiveringsvloeistof is Podisan. Podisan gebruik ik voor het hygiënisch reinigen van materialen en mijn werkplek.

De instrumenten worden, voor de hygiëne,  door mij na het gebruik van de inactiveringsvloeistof goed afgespoeld. Hierna worden ze gereinigd en gedesinfecteerd (steriel gemaakt). Hier gebruik ik een ultrasoon reiniger voor.

Ultrasoon. In een ultrasoon reiniger worden de instrumenten door ultrasone trillingen schoon getrild. De instrumenten worden door mij volledig ondergedompeld  en het vloeistof is maximaal 45 graden. De ultrasoon wordt door mij goed afgesloten. Na het reinigingsprogramma haal ik het mandje met de instrumenten uit de ultrasoon. Deze laat ik nooit langer dan nodig in de ultrasoon zitten!

Wanneer ik een vloeistof gebruikt als Podisan, zijn de instrumenten na de behandeling in de ultrasoon gereinigd en gedesinfecteerd. Podisan verwijdert bacteriën, schimmels en virussen. Het hoeft dus maar een keer in de week vervangen te worden.  Na de reiniging met Podisan laat ik de instrumenten aan de lucht drogen op een schone doek. Podisan is een inactiveringsvloeistof en biologisch afbreekbaar.

Ik gebruik alleen reinigingsvloeistof  zoals Podisan. Hierna doe ik de instrumenten na de reiniging nog in een bakje dat  desinfecteert voor minimaal 15 minuten met 80% alcohol. Na de reiniging en desinfectie laat ik de instrumenten aan de lucht drogen op een schone doek. Dit om alles zo steriel mogelijk weer te kunnen gebruiken.