Achillespeesontsteking is een ontsteking van de achillespees (zonder bacterie). Het is de pees die van de kuitspier naar de hiel loopt. De ontsteking doet zeer en maakt sporten moeilijk.

Achilles peesontsteking is een veel voorkomende blessure. Het komt veel voor bij mensen die aan sport doen. In zwaardere gevallen is de achillespees niet ontstoken, maar kan er zelfs een ruptuur optreden zoals een scheur van de pees. Ook  kan er sprake zijn van ontsteking van de slijmbeurs van de pees.

Het deel van de achillespees dat ontstoken is, is meestal het deel vlak boven de hak. Dat is waar de aanhechting van de pees begint. De doorbloeding van het peesweefsel is hier het slechtst. Al met al is herstel van een ontsteking daardoor moeizaam.

De oorzaak van achillespeesontsteking is overbelasting door eenzijdig of te fanatiek sporten en verkeerd schoeisel zorgen vaak voor de klachten, vaak gecombineerd met afwijkingen als platvoeten, doorgezakte voeten of slappe enkels.

Andere oorzaken zijn;
*
overpronatie, een afwijking in de stand van de voet waarbij de voet wat naar binnen zwikt.
*ouderdom (slijtage)
*beenlengte verschil
*overgewicht  
*instabiliteit van de enkels
*plotselinge verandering van belasting.  
*harde ondergrond bij het sporten
*ongetraind fanatiek sporten
*schoeisel waarbij de achillespees wat bekneld raakt.

Symptomen;
lichte pijnklachten die na een paar uur weer verdwijnen. De pijn in de achillespees is meestal een paar centimeters boven de hiel. Als deze klachten genegeerd worden kan de pijn aan de achillespees verergeren. Bij een warming-up kan de pijn weer tijdelijk verdwijnen. Na rust of ’s ochtends kan het gebied rond de pees en de pees zelf stijf aanvoelen.  Met als gevolg dat  de pees wat gezwollen kan zijn.

In het geval van een achillespees scheuring treedt een hevige pijn in de achillespees op en is lopen onmogelijk. Ook kan de plek van de ruptuur met het oog waargenomen worden.

Behandelingen;
-Warming up; begin rustig en doe lichte rekoefeningen maar  ook na de training is het zaak om weer rustig af te bouwen.
-Voer rek en strek oefeningen uit  voor de kuitspieren.
-Spierversterkende oefeningen voor de kuitspier. Ga met de tenen op de trap staan met de hak naar beneden en breng het lichaam dan omhoog.
-Koelen met ijs in het acute stadium stimuleert de bloedstroom naar het gebied. Doe dit vooral na de training.
-Massage van de kuitspier.
-Draag goede schoenen. Let vooral op een goed voetbed en goede demping.
-Hielkussens onder de hiel, voor demping en verzachting.
-ontstekingsremmers