De  stabiliteit van de voeten worden geregeld door 26 botjes, 33 gewrichtjes en 19 spieren en pezen in voet en enkel. Deze bepalen hoe stevig u staat. Als er artrose in één of meerdere gewrichtjes ontstaat, heeft dit gevolg op uw balans. Meestal  gaat het om een normaal slijtageproces. Tijdens het lopen worden de enkel- en voetgewrichten zwaar belast.

Artrose kan in alle gewrichtjes van de voet en enkel ontstaan. Het meest slijtagegevoelige gewricht zit in de grote teen. Artrose kan ook ontstaan in de drie gewrichten van de achtervoet en in de enkel. Ook komt artrose voor in de gewrichten die de middenvoetsbeentjes verbinden met de kleinere voetwortelbeentjes.

Oorzaak;
*primaire artrose betekent dat de leeftijd een rol speelt bij de oorzaak hiervan. De  laag kraakbeen  van het gewricht wordt dunner en kan verdwijnen. Hierdoor ontstaat bot-op-bot contact.
* secundaire artrose; ontsteking in het gewricht kan het kraakbeen aantasten. Bij reumatoïde artritis wordt het kraakbeen beschadigd en kan het zelfs helemaal verdwijnen.
*botbreuk of ander letsel; artrose die ontstaat door beschadiging van het kraakbeen.
*langdurig dragen van verkeerd schoeisel of een andere manier van bewegen.

Symptomen;
–bot-op-bot pijn
-vochtophopingen
-zwellingen in de voet en enkel
-zenuwpijn
-ontstaan nieuw botweefsel aan de randen van de gewrichten.

Diagnose; bij klachten zal de huisarts doorverwijzen naar een orthopedisch chirurg. Hij stelt de diagnose vast aan de hand van een vragenlijst en een lichamelijk onderzoek. Hij zal een röntgenfoto van de voet of enkel maken om te kunnen zien welke gewrichten door artrose zijn aangetast.

Behandeling;
-afvallen bij overgewicht
-een wandelstok of steunzolen
-doorverwijzen naar een fysiotherapeut
-speciale schoenen aanmeten
-een enkel- en voetprothese
-gebruik ontstekingsremmer

Wanneer dit niet helpt, is een operatie mogelijk. Via een kijkoperatie wordt het aangetaste gewricht schoongemaakt. De orthopedisch chirurg kan de functie van het gewricht opheffen door de botten aan elkaar vast te maken. Dit wordt arthrodese genoemd. Hierdoor verdwijnt de pijn. Het is dan niet meer mogelijk om dit gewricht te bewegen.