Belroos wordt ook wel wondroos genoemd. Het is een bacteriële ontsteking van de huid en het onderhuidse vetweefsel. Kenmerkend is een dieprode vlek op de huid. Daarbij is een  grens te zien naar de gezonde huid. De huid is gezwollen en veroorzaakt veel klachten; pijn, koorts, vermoeidheid, duizelingen, overgeven en flauw vallen.

Het komt voor op de onderbenen en het gezicht, maar kan ook over de hele huid ontstaan.

Symptomen; -Rood tot vuurrood gebied met een scherpe overgang naar normale huid  -Het rode gebied is gevoelig en pijnlijk -Gebied is opgezwollen -Het gebied wordt groter -Pusblaasjes en blaren op het aangedane gebied  -(Hoge) koorts –Rillerig -Misselijk

Pas ook op met het aanraken van de plek. Het is erg besmettelijk.

Oorzaak; belroos wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie van de huid. Het gaat vrijwel altijd om bacteriën uit het geslacht Streptococcus, oftewel Streptokokken. De bacteriën die wondroos veroorzaken, komen het lichaam binnen via wondjes in de huid, beschadigingen van de huid en kloofjes. Het kan hier gaan om hele kleine wondjes. Bijvoorbeeld een kleine splinter. Eenmaal onderhuids verspreidt de bacterie zich en begint zich in snel  tempo te vermenigvuldigen.

Ook bacteriën van het geslacht Stafylokokken kunnen wondroos veroorzaken. Het gaat dan meestal om een minder snel verspreidende vorm.

Belroos been; De meest voorkomende locatie is het been, inclusief de voet. Niet in de laatste plaats omdat de meeste mensen relatief vaak een wondje op hun been hebben. Omdat zoveel mensen last hebben van wondroos op hun been en/of voet, is het belangrijk te behandelen.  Heeft u het ook op uw been of voet?

Belroos genezen; Het is vervelend en kan soms ernstige klachten veroorzaken. De aandoening is wel makkelijk te behandelen met antibiotica. Het genezingsproces heeft  tijd nodig. Antibiotica kan in worden genomen in de vorm van tabletten of capsules. In zwaardere gevallen is via een infuus beter. Daarnaast hoort bij de behandeling ook bedrust en behandeling van het been met verzachtende zalf. Inzwachtelen van de aangedane plek kan goede effecten hebben op de genezing. Let dan wel goed op de hygiëne. De aandoening is erg besmettelijk.