Blaren zijn oppervlakkige blaasjes in de huid. Het is gevuld met helder vocht. Blaren zitten op plaatsen die veel wrijving hebben gehad.

Symptomen blaar; Meestal heb je al gevoeld dat er plaatsen van uw voet(en) te veel belast werden. In eerste instantie ontstaat er lokale roodheid. Als u toch doorgaat met de belasting (bijvoorbeeld lopen) ontstaan daar later blaren.

Hoe ontstaat een blaar? Blaren komen als een deel van de huid veel wrijving te voorduren krijgt. Vooral als de huid vochtig is. Eerst

Is het ernstig en wat kun je verwachten? Kleine pijnlijke blaren kun je het beste maar heel laten. Zij genezen normaal vanzelf. Doorprikken van de blaren leidt tot infectie. Bij grote blaren kun je het volgende doen: Omgeving van en de blaar zelf goed schoonmaken me komt er op die plek een rode verkleuring. Als de wrijving daarna toch doorgaat, komt er een holte met vocht. De wrijving kan ontstaan door: 1.te krappe schoenen 2.te ruime schoenen 3.Slecht passende sokken 3.Afwijkingen aan de voeten 4.Langdurig lopen.t en desinfecterend middel. Met een steriel mesje of naaldje twee kanten van de blaar voorzichtig insnijden of inprikken. De blaar voorzichtig leegdrukken (rollend er overheen strijken) of gaasje. Weer desinfecteren en nadrogen. Met pleister de rest van de blaar afdekken.

Wanneer  de huisarts bellen? Meestal worden voetblaren gebruikt bij grote sportevenementen. Soms raakt een blaar geïnfecteerd. De blaar wordt dan rood en er ontstaat pus. Een infectie heeft  zelden een ontsteking van de lymfebanen als gevolg. Loopt er vanaf de blaar een rode streep over de huid omhoog, heeft u koorts of langere tijd een ontsteking, neem dan contact op met uw huisarts.

Wat kun je er zelf aan doen?

Schoenen moeten goed passen bij looptemperatuur, goed ingelopen zijn en goed kunnen ventileren.

Goede sokken hebben geen stoppen en naden. Plooien bevorderen blaarvorming. Het beste is goede sokken te dragen van acryl of polyester dat voorkomt nat worden en zijn daardoor zacht voor de huid door een goede afvoer van zweet.

Door voetverzorging vooraf zal gezond  eelt  op de huid blijven zitten als bescherming tegen blaren. Ook goede verzorging van de teennagels is belangrijk. Harde dikke eeltplekken moeten voorkomen worden. Stukjes tape of pleister op  plekken waar  eelt ontstaat,  helpt  goed.