Een blauwe plek onder de nagel is bloed tussen de nagel en je teen. Een bloeduitstorting onder de nagel komt door het laten vallen van zwaar materiaal op je teen of een klap van een hamer. Bij een bloeduitstorting zonder pijn, heb je geen behandeling nodig. Bij erge pijn zou je  een klein gaatje in de nagel kunnen maken.

Als er bloeduitstortingen onder de nagel zijn, doet het zeer. In eerste instantie doet de klap zeer, maar deze pijn  trekt snel weg. Binnen een paar uur komt er een bloeduitstorting onder de nagel. De bloeduitstorting zorgt vrij snel voor een grotere pijn. De druk die het bloed uitoefent op de nagel is het pijnlijkst. Met een bepaalde methode kun je bloed onder je nagel weghalen en de pijn laten verminderen.

Direct koelen na een klap tegen de nagel

Bloed onder de nagel zijn eigenlijk een bloeduitstortingen. Een blauwe plek kun je voorkomen door meteen na het gebeuren, je nagel te behandelen. Koelen  van de nagel is erg belangrijk. Het koelen van de nagel kun je het beste bij koud stromend water op de zere plek doen. De koeling zorgt voor dat de zwelling minder groot wordt. De kans op bloed onder de nagel wordt kleiner. Door het koude water wordt de bloedtoevoer afgeremd. Hierdoor komt er minder bloed onder de nagel. Je hebt dus ook minder pijn en druk.

De druk van het bloed dat geen kant op kan veroorzaakt het meeste pijn. Door de druk weg te halen zal de pijn een heel stuk minder worden. Het weghalen van de druk zou een huisarts, maar ook door jezelf gedaan kunnen worden. Dit moet dan wel  gebeuren als het bloed nog niet gestold is. Stollen duurt ongeveer driekwartier.  De kans dat je een nagel verliest word dan kleiner. De blauwe plek zal er vanzelf binnen een paar maanden uitgroeien.

Wat te doen?

-Koelen met koud water.
-Pak een naald en verwarm de punt met een gasvlam.
-Als de punt roodgloeiend is dan is de naald klaar.
-Duw de punt zachtjes tegen de plek en maak een gaatje.
-Laat het bloed eruit stromen en de druk verminderen.
-De blauwe plek zal er vanzelf uitgroeien.