Eelt onder de voorvoet komt door druk. Vaak doordat de banden van de voorvoet slapper worden. Een doorgezakte voorvoet wordt ook wel platvoet genoemd. Er zijn twee soorten doorgezakte voorvoeten: de stijve en flexibele.
Bij een flexibele platvoet gaat de voetboog weg doordat de voeten doorzakken. Wanneer je je voet optilt, is je voetboog nog wel te zien. Dit is niet zo bij stijve platvoeten. Daar is bij het staan als het optillen de voetboog weg. Een flexibele platvoet ontstaat vaak op jonge leeftijd en kan uiteindelijk een stijve platvoet worden.
Door naar je voetafdruk te kijken kun je zien of je last hebt van eelt onder de voorvoet. Bij een normale voetafdruk is er een opening zichtbaar tussen je voorvoet en je hiel. Bij een doorgezakte voorvoet laat je een complete afdruk achter zonder opening. Dit kan zeer doen aan de voetzool en kan uitstralen naar enkel, been, heup en rug. Door lang lopen of staan kun je vermoeid raken.
Of je behandeld kan worden aan je doorgezakte voorvoet, hangt af van de klachten die je hebt. Er zijn in ieder geval wel meerdere behandelingen mogelijk.
Om de pijn in je voeten te verminderen, kan het helpen om aanpassingen aan je schoenen te maken. Hierbij moet je ten eerste denken aan steunzolen. Op maat gemaakte beugels of speciale braces kan in ergere gevallen ook. Ibuprofen om de pijn in je voet te verzachten is voor een korte tijd wel handig. Koelen met ijs trouwens ook. Dit lost helaas niet de oorzaak van je doorgezakte voorvoet op.
Een doorgezakte voorvoet kan er voor zorgen dat je standsveranderingen krijgt in enkels, knieën, heupen en de wervelkolom. Vervolgens kun je hierdoor weer andere klachten krijgen zoals hoofdpijn en pijn in je rug. Met behulp van een fysiotherapeut kan jouw houding bekeken en gecorrigeerd worden. Heel soms is een operatie nodig om het probleem te corrigeren en de pijn te verzachten. Maar in eerste instantie is via mij een doorverwijzing naar een podotherapeut de eerste weg en vaak ook voldoende.
Geef een reactie