Een gekneusde teen komt vaker voor dan je denkt. Je kunt er soms mee doorlopen zonder dat je je realiseert dat je teen gekneusd of gebroken is. Gebroken tenen wordt vaak verward met een gekneusde teen.
Het is belangrijk om de symptomen te leren zien en voelen en je teen te laten behandelen zodat deze goed geneest.
Symptomen;
-Pijn
-Zwelling
-Stijfheid
-Bloeden of bloeduitstortingen
-Gevoelloosheid
Verschil tussen een gebroken tenen en gekneusde tenen;
Als je je teen op kan krullen dan is deze niet gebroken. Wanneer je langer dan enkele dagen pijn blijft houden bestaat de kans dat je teen gebroken is. Bij een gebroken teen voel je de pijn precies op de plek waar het gebroken is. Bij een gekneusde teen voel je pijn ook rondom de teen.
Oorzaak;
*Een ‘trauma’; als er iets zwaars op valt, een val, een stoot ergens tegenaan, een beknelling, verkeerde draai of je verstappen.
*Herhaalde belasting
Je voeten bestaan uit een complex geheel van botten, spieren, pezen en kapsels. Een breuk van één of meerdere botjes in je tenen wordt ook wel ‘teenfractuur’ genoemd.
De tenen bestaan uit allemaal teenkootjes om je voet zo buigzaam mogelijk te maken. Het kan goed zijn dat naast je teen ook je middenvoetsbeentje is beschadigd. De middenvoetsbeentjes zitten vlak voor de plek waar de tenen beginnen.
Eerste hulp;
Als je teen is beschadigd helpt onmiddellijk koelen tegen de zwelling. Houd je voet 10 minuten onder de kraan, of wikkel ijs in een dunne handdoek en houdt deze voorzichtig tegen je teen aan. Een coldpack volstaat ook.
Je kunt zelf je teen spalken. Dit is als je een gewricht fixeert zodat beweging niet meer aanwezig is. Tape de teen aan de naastliggende teen vast. Zet geen gewicht op de gebroken teen.
Diagnose;De huisarts weet meestal of een teen gekneusd is. Soms wordt er een röntgenfoto gemaakt om te zien of en om wat voor een breuk het gaat. Wanneer je een doof of tintelend gevoel in een teen voelt moet je dit tegen je arts zeggen. Dit kan namelijk wijzen op beschadiging van een zenuw.
Behandeling;Rust, niet belasten, het is meestal noodzakelijk om de gekneusde teen te ondersteunen met gips of een gipsschoen. Zeker wanneer er botsplinters in je teen zitten. De kleine teen / tenen worden minder belast. Gipsverband is bij de kleine teen daarom ook niet nodig. Ook bij beschadiging van je middenvoetsbeentje wordt gips ingezet. Na een paar weken mag het gips eraf en krijg je nog voor een paar weken loopgips. Soms is een operatie noodzakelijk.
Houd je botten sterk, zeker wanneer je in de overgang komt. Met voldoende beweging en goede voeding. Naast calcium zijn ook vitamine D, vitamine K en magnesium zeer belangrijk voor het onderhoud van je botten.
Geef een reactie