Gevoelige voeten kan een signaal zijn van neuropathie. Een neuropathie is een aandoening van de zenuwen, meestal van armen en benen. Polyneuropathie betekent dat op meer plekken in je lichaam je zenuwen zijn aangetast. Spieren en gevoel doen dan niet meer wat ze bij jou moeten doen.

Bij gevoelige voeten (neuropathie) is er een stoornis bij de uiteinden van de zenuwen. Dat zijn de gevoelszenuwen. soms zijn ook bewegingszenuwen of allebei aangetast. De gevoelszenuwen koppelen gevoelsinformatie terug naar het centrale zenuwstelsel. Daardoor  kun je voelen. De bewegingszenuwen geven signalen door aan de spieren. Daardoor kun je bewegen.

Er zijn verschillende oorzaken van gevoelige voeten;
Stofwisseling; bijvoorbeeld suikerziekte, ziekten van schildklier en nieren.
Auto-immuunziekten; het lichaam keert zich tegen lichaamseigen cellen en weefsels.
Tekorten; komt in Nederland weinig voor. Bijvoorbeeld vitaminegebrek.
Erfelijkheid; door een afwijking in het erfelijk materiaal van de mens (gen mutatie in DNA). Deze neuropathie kan bij meerdere mensen in een familie gevonden worden. Bijvoorbeeld HMSN I en II.
Infecties; komen in Nederland bijna nooit voor. bijvoorbeeld AIDS en ziekte van Lyme.
Vergiftiging; door medicijngebruik of overmatig alcoholgebruik maar ook medicijnen die gebruikt worden bij kanker kunnen neuropathie veroorzaken.

De klachten die ontstaan door neuropathie kunnen gevoelsmatig als motorisch zijn.

Klachten van gevoelige voeten  zijn; een doofheid, prikkelingen, tintelingen, pijn en evenwichtsstoornissen. Klachten van het bewegingssysteem zijn spierkrampen, dunner worden van spieren en krachtverlies.

De diagnose  gebeurt op basis van onderzoek van een neuroloog in het ziekenhuis. Vaak wordt dan een EMG gedaan. Gevoelige voeten zijn moeilijk tot niet te behandelen. Wel kunnen maatregelen worden gedaan om je te helpen met klachten. Die klachten kan bijvoorbeeld pijn of krachtverlies zijn. Dit zul je eerst met de arts moeten bespreken wat voor jou het beste is.