Nagels en haar zijn allebei opgebouwd uit  dezelfde proteïne: keratine.  Het zichtbare deel van je nagel bestaat uit dode cellen. Dit deel wordt de nagelplaat genoemd. Omdat dit dode cellen heeft kan het niet ademen. Het nagelbed en de nagelriem bestaan wel uit levende cellen. Zij hebben dus wel zuurstof, vitaminen en mineralen nodig.

Vingernagels groeien drie keer sneller dan de teennagels. Teennagels zijn ook vaak twee keer zo dik als vingernagels. Nagels groeien gemiddeld zo’n 0,1 millimeter per dag. Een verwijderde vingernagel is na ongeveer 5 maanden weer volgroeid. Bij een teennagel duurt het minimaal 6 maanden.

Het is niet waar dat het drinken van melk (kalk) belangrijk is voor het krijgen van sterke nagels. Nagels bestaan voor maar 0,07% uit calcium en het extra innemen van kalk  in de vorm van melk heeft dus geen effect op de groei van de nagels.

De stootjes van je nagels op een toetsenbord (of op een piano) hebben een zelfde soort werking als een massage en het is dus inderdaad zo dat bij mensen die veel typen de nagels vaak sneller groeien.  Dit komt door een snellere bloedtoevoer naar de nagelmatrix. (de nagelmatrix is het gedeelte waar je nagel uit groeit, deze bevindt zich onder het ‘halve maantje’ onderaan je nagel).

In warme klimaten en in daglicht groeien nagels sneller dan in koude klimaten en in de nacht. Nagels groeien in de zomer dan ook sneller dan in de winter. In de zomer neemt de groeisnelheid van de nagel toe. Dit komt door de invloed van meer zonlicht. Vingernagels groeien ook sneller dan teennagels. Dat komt  omdat deze vaak meer licht en lucht krijgen en dit bevordert de cel opbouw.

De snelst groeiende vingernagel is de nagel van de middelvinger. De traagst groeiende vingernagel is de nagel van de duim. Ook verschilt de snelheid van de nagelgroei per hand. De nagels van de meest gebruikte hand groeien sneller door de snellere bloedtoevoer naar de nagelmatrix. Bij rechtshandige mensen zullen de nagels aan de rechterhand dus sneller groeien dan aan hun linkerhand.

Het ontstaan van gele nagels wordt vaak veroorzaak door gezondheidsproblemen. Ook kun je gele nagels krijgen  doordat ze te droog zijn. Producten als nagelverharders hebben als bijwerking dat ze je nagels uitdrogen en het gebruik van deze producten kan dus ook vergeling veroorzaken. Bij een gezonde nagel is het nagelbed roze en zijn het bovenste randje en het begin van de nagel wit.