Wat is een hallux valgus?
Bij Hallux Valgus groeit de grote teen scheef naar binnen. Dat komt door een vergroeiing van de teen. Je voelt een pijnlijke knobbel aan de buitenkant van je voet. Waardoor je voet door de vergroeiing niet meer goed in je schoen kan. Doordat de knobbel steeds langs de schoen schuift kan er huidirritatie, gewrichtsontsteking en zelfs een open wond voorkomen. Wanneer de tweede teen eronder komt, kan er zelfs een hamerteen ontstaan.
Vooral vrouwen hebben last van hallux valgus, bij mannen komt het minder vaak voor. Hallux valgus is soms aangeboren en kan erfelijk zijn. Bij niet-aangeboren hallux valgus zijn verkeerde schoenen waarschijnlijk de oorzaak. Vooral schoenen met een hoge hak of vernauwing bij de tenen zijn slecht. Zorg dus voor goede ruime schoenen. Ook een goed voetbed is belangrijk. Daarnaast kan Hallux Valgus veroorzaakt worden door een slap gewrichtskapsel, peesafwijkingen, of stand-afwijking van je voeten. Ook een slijmbeurs ontsteking kan optreden. Behandelen van de hallux valgus is niet altijd nodig.
Als je geen pijn hebt en je voet normaal gebruikt is het goed om dit zo te laten. Opereren is dan ook niet nodig. Goede schoenen met soepel leer kan de pijn verminderen. Soms kan met simpele hulpstukken als opvulschuim tussen de tenen de stand van de voet wat gecorrigeerd worden. Ik raad u dan aan om de hulp van een podotherapeut of orthopeed in te roepen. Andere behandelingen die soms toegepast worden zijn: -podotherapeutische zolen om stand afwijkingen van de voet te corrigeren. -hulpstukken: siliconen orthese of nacht spalk om de teen in een rechte positie te dwingen.
Bij blijvende pijn kun je je laten opereren van de hallux valgus. De chirurg zal de stand van de grote teen corrigeren. Dit doet hij/zij door het doorzagen en rechtzetten van het middenvoetsbeentje, aangezien die de stand van de teen bepaald. Hiervoor kan de chirurg een schroef in het bot maken. Ook kan de chirurg het gewricht permanent vast zetten. Na ongeveer 6 weken zal de voet gecorrigeerd zijn en bot en bindweefsel weer voldoende zijn aangegroeid.
Geef een reactie