Hielkloven zijn barsten en scheuren in de huid van je  voet/hiel. Deze scheuren in de huid (hielkloven) zijn enkele millimeters tot een centimeter lang. Aan de oppervlakte van je huid zijn ze breder dan dieper in de huid. Kloven in je voet komen voor in de droge en vereeltte huid van je hiel maar meestal is je huid dan ook erg droog.

Hielkloven komen ook voor in de vochtige huid met als gevolg dat ze soms pijnlijk zijn. Ze maken je voeten daardoor ook minder mooi.

Ontstaan; Hielloven is vaak een gevolg van uitdroging. De huid van je voet bevat van nature weinig talgkliertjes en droogt daarom snel uit. Een droge huid is minder soepel. Hierdoor barst de huid en ontstaan er kloven. De rand van een kloof is eeltig en hard. Onderin de kloof is je huid juist erg dun en gaat de kloof bloeden. Bij constante belasting kunnen scheuren in de huid van je voet dieper gaan en ontsteken. Dit is nogal pijnlijk. Oppervlakkige kloven in de voet komt meestal in de zomer voor. Je hiel steekt vaak over de rand van de slipper heen en wordt (bij het lopen) belast. De huid beschermt zichzelf met overmatige eeltvorming. Hier kan eenvoudig een kloof komen.

Vochtige kloven; Vochtige of weke kloven tussen de tenen ontstaan door teveel zweten of langere tijd contact met water waardoor je huid verweekt. Al met al raakt je huid hierdoor beschadigd met als gevolg dat dit een ideale omgeving voor voetschimmel, een belangrijke oorzaak van vochtige kloven in voeten is.

Tips;
1.Draag goed passende schoenen.
2.Smeer de voeten elke dag in met een crème.
3.Gebruik een voetvijl om de groei van teveel eelt te minderen.
4.Houd je huid droog en droog je huid tussen de tenen goed af.

Behandeling;
Bij scheuren in de huid van je voet is het belangrijk dat de elasticiteit van de huid beter wordt. Dit kan door mij worden gedaan door de dikke laag eelt te verwijderen en een goede herstellende zalf te gebruiken. waardoor je  huid weer soepel kan meebuigen. Je kloven kunnen weer gaan genezen. Bij vochtige kloven is het belangrijk dat schimmelinfecties worden bestreden. Behandeling met een met een schimmeldodende zalf is noodzakelijk.

Houd je huid zo droog mogelijk. Hielkloven zijn met een goede voetverzorging meestal goed door jezelf te behandelen en een bezoekje aan mij is natuurlijk ook goed.