Een holvoet heeft een hoge wreef. Ook een scheve hiel en kromme tenen. Oorzaak; Bij een holvoet is de vorm van de voet veranderd door een evenwichtsprobleem tussen de spieren die de enkel, voet en tenen bewegen. Hoe erger de hoge wreef, hoe meer reden om de oorzaak te zoeken.

Vaak is er een neurologische oorzaak van de hoge wreef;
1.HMSN (erfelijke spierziekte)
2.Spina Bifida (open ruggetje)
3.Polio
4.Syringomyelie (vochtblazen in ruggenmerg)
5.spiersterfte na een breuk.

Klachten;
*spierzwakte
*vermoeid gevoel in de voeten
*balansstoornissen
*verzwikkingen van de enkel
*pijnlijke drukplekken aan de buitenkant van de voet en bij de grote teen
*scheefstand van de voet
*hamertenen
*spitsvoet

Behandeling;
Mensen met een holvoet worden zonder operatie behandeld. Er wordt geprobeerd je voet recht te krijgen. Ook je drukplekken te ontlasten. Er worden eerst steunzolen aangemeten. Ook zullen er schoenaanpassingen nodig zijn. Orthopedische schoenen worden door een orthopedisch schoenmaker op maat gemaakt met alle nodigde aanpassingen. Om deze schoenen te dragen is voor sommige mensen een opgave. Als de afwijkingen zo ernstig zijn dat er geen schoenen meer te maken zijn die jouw klachten genoeg verminderen, kan een operatie nodig zijn. Er is niet één operatie die altijd gedaan kan worden. Dit omdat er zoveel verschillen in vorm, soort en ernst van holvoeten zijn. Bij iedereen wordt een persoonlijk behandelplan opgesteld.

Doel; is om een rechte en stabiele voet te maken. Als de afwijkingen van de voet nog te doen zijn, kan je met enkele simpele standsveranderingen klaar zijn. Dit is van botten in de voet, meestal gecombineerd met peesverplaatsingen. Ook is dit om het evenwicht in de spiersturing te maken. Het voordeel van zo een  ingreep is, dat alle gewrichten beweeglijk blijven. Ook kunnen ze beter aangestuurd worden.

Bij een stugge hoge wreef moet meestal de achtervoet gecorrigeerd worden. Hier worden drie gewrichten in een rechte stand vastgemaakt. Vaak gaat ook deze samen met peesverplaatsingen en/of peesverlengingen. Geen enkele operatie kan de hoge wreef tot een normale voet maken. Wel een functionelere, rechtere en stabielere voet. De operaties om een hoge wreef te corrigeren, gebeuren meestal met een korte opname. Nabehandeling is vrij lang afhankelijk van welke operatie is gedaan. De nabehandeling verschilt van zes weken tot drie maanden gips. Daarna nog enkele weken fysiotherapie. Bij de fysiotherapie leert je de verplaatste pezen weer te gebruiken. Ook voor meer coördinatie en balans in spiergroepen van de enkel en voet.