Een holle voet heeft een hoge wreef. Ook een scheve hiel en kromme tenen.

Oorzaak; bij een holle voet is de vorm van de voet veranderd door een evenwichtsprobleem tussen de spieren die de enkel, voet en tenen bewegen. Hoe erger de holvoet, hoe meer reden om de oorzaak te zoeken.
Bij veel van de holvoeten is er een neurologische oorzaak;
1.HMSN (erfelijke spierziekte)
2.Spina Bifida (open ruggetje)
3.Polio
4.Syringomyelie (vochtblazen in ruggenmerg)
5.spiersterfte na een breuk.

Klachten;
*spierzwakte
*vermoeid gevoel in de voeten
*balansstoornissen
*verzwikkingen van de enkel
*pijnlijke drukplekken aan de buitenkant van de voet alsmede bij de grote teen
*scheefstand van de voet
*hamertenen
*spitsvoet

Behandeling; De meeste mensen met een holle voet worden zonder operatie behandeld omdat Er eerst wordt geprobeerd je voet recht te krijgen alsmede drukplekken te ontlasten. Er worden eerst steunzolen aangemeten. Ook zullen er schoenaanpassingen nodig zijn zoals rthopedische schoenen worden door een orthopedisch schoenmaker op maat gemaakt metaanpassingen. Om deze schoenen te dragen is voor sommige mensen een opgave.

Als de afwijkingen zo ernstig zijn dat er geen schoenen meer te maken zijn die jouw klachten genoeg verminderen is er als gevolg daarvan een operatie nodig. Er is niet één operatie die altijd toegepast kan worden omdat er zoveel verschillen in vorm, soort en ernst van holvoeten zijn. Bij iedereen wordt een persoonlijk behandelplan opgesteld met als doel  een rechte en stabiele voet te maken. Als de afwijkingen van de voet nog te doen zijn, kan volstaan worden met enkele simpele standsveranderingen van botten in de voet, meestal gecombineerd met peesverplaatsingen om het evenwicht in de spiersturing te repareren. Het voordeel van zo een  ingreep is, dat alle gewrichten beweeglijk blijven alsmede beter aangestuurd kunnen worden.

Bij een stugge holle voet moet meestal de achtervoet gecorrigeerd worden. Hier worden drie gewrichten in een rechte stand vastgemaakt. Vaak gaat ook deze samen met peesverplaatsingen en/of peesverlengingen. Geen enkele operatie kan de holvoet tot een normale voet maken. Wel een functionelere, rechtere en stabielere voet. De operaties om een holvoet te corrigeren, gebeuren meestal met een korte opname.

Nabehandeling is vrij lang omdat dit afhankelijk is van welke operatie is gedaan. Deze verschilt van zes weken tot drie maanden gips en vervolgens nog enkele weken fysiotherapie. Bij de fysiotherapie leert je de verplaatste pezen weer te gebruiken maar ook meer coördinatie en balans in spiergroepen van de enkel en voet terug te krijgen.