Hyperflexibel is een afwijking van het bindweefsel van de gewrichtsbanden en pezen. Door hyperflexibiliteit geven de banden en pezen hun steunende functie niet goed. Hierdoor zijn de gewrichten over beweeglijk en instabiel. Er kan makkelijk een ontwrichting optreden. Om stabiliteit te compenseren nemen de spieren een deel van de functie van de banden en pezen over. Spieren moeten daardoor harder werken, en zijn dus sneller overbelast.

Hyperflexibel is een vrij onbekende aandoening

Er zijn  nog geen gegevens bekend over het aantal personen dat hypermobiel is. Over de erfelijkheid is ook nog weinig bekend. De kans dat een kind van een HMS-patiënt de aandoening ook heeft is groter. Hypermobiliteit kan zowel bij kinderen als bij volwassenen voorkomen. De symptomen van hyperflexibel kunnen op elke leeftijd ontstaan, maar zijn bij de meeste mensen voor het 15e levensjaar merkbaar.

Het bevestigen dat iemand hypermobiliteit heeft is lastig. Er zijn verschillende vormen van hypermobiliteit. Sommigen hebben een of meer hyperflexibele gewrichten, maar hebben geen last. Als je er wel last van hebt, is er sprake van een hypermobiliteit.

Symptomen bij hyperflexibel

  • Pijn
  • Vermoeidheid
  • Ontwrichtingen

Bij het hyperflexibel zijn, krijgt je last van het bewegingsapparaat doordat je banden te soepel zijn. Het begint meestal met  spierpijn en pijn in de gewrichten. Daarna kun je  last krijgen van pijn in de rug. Later kun je ook pijn krijgen met traplopen of andere activiteiten waarbij de knieën en enkels belast worden. Er kan bijvoorbeeld de knieschijf makkelijker uit de kom schieten dan bij mensen die niet hypermobiel zijn. Wanneer je last hebt van te soepele bekkenbanden kun je pijn hebben die lijkt op bekkeninstabiliteit. Kinderen die hypermobiliteit hebben, hebben een meer kans op een heupluxatie.

Hypermobiele kinderen ontwikkelen zich motorisch vaak wat langzamer dan anderen. Ze zijn wat later met lopen. Te soepele gewrichten geven over het algemeen geen ernstige problemen. Je kunt met hypermobiliteit er wel last van hebben omdat de gewrichten gevoeliger zijn voor overbelasting. Ook is de kans wat groter dat enkels, ellebogen of schouders verstuikt worden tijdens het sporten.

Bij sommige beroepen en hobby’s is hyperflexibel juist een voordeel. Dit kan zijn bij beroepen als balletdansen, turnen of zelfs het maken van muziek. In deze beroepen zijn er meer mensen met hypermobiliteit.