Ingegroeide teennagels komt het meeste voor bij de grote teen, maar ook andere teennagels kunnen ingroeien. De binnen- of buitenrand van de nagel is tegen of in de huid gegroeid. Dit geeft pijn en/of irritatie met lopen.

De ingegroeide teennagels komt vaak door te krappe schoenen (druk) of door de stand en bouw van de teen zelf (licht gedraaid). De huid waar de nagel is ingegroeid wordt vaak rood, dik en gaat soms zelfs ontsteken.

Er zijn verschillende manieren waarop ik een ingegroeide teennagel kan behandelen. Na het knippen van de nagels, doe ik meestal een beetje waterstofperoxide op de huid en nagel. Dit bruist een beetje maar je voelt er verder niets van. Daarna ga ik met een soort spateltje langs de nagel om vuil en huidresten weg te halen. Ook kijk ik dan of ik met dat spateltje onder de nagel langs kan “glijden”. Vervolgens vijl ik met mijn fraise machine de nagels glad. Ook de zijkanten van de nagels. Dit gaat gekoeld met water. Mocht het zo zijn dat de nagel zo erg is ingegroeid, knip ik een klein stukje van de zijkant van de nagel af en vijl het dan glad. Zo gaat de druk weg en kan de nagelrand weer genezen.

Om het ingroeien weer te voorkomen, stop ik soms een dun laagje katoen (clauden) tussen de nagel en de teen. Dit is een gekleurd stukje katoen met jodium, zodat het niet kan gaan ontsteken. Hiermee kun je gewoon lopen, douchen en sporten. Als dit er uitgaat, heeft de stof zijn werking goed gedaan. Wil je thuis je ontstoken teen behandelen? Dan is het verstandig eerst te weken in warm water en soda. Na het weken en afdrogen is het goed om jodium er op te doen met een pleister er overheen. Mocht het niet lukken, bel gerust voor een afspraak.