Jicht kan elk op moment van de dag en in verschillende lichaamsdelen de kop opsteken. Soms is de pijn te verdragen. Vaak is de pijn zo erg dat lopen niet meer gaat. De ergste stekende pijn komt vaak voor in de enkels, voeten, tenen, vingers en pols.

De symptomen van jicht in de voeten zijn:
1.Extreme gevoeligheid.
2.Intense pijn die het lopen en het opstaan bemoeilijken.
3.Zwelling en ontsteking meestal te zien door rode glanzende huid
4.Schilferende, jeukende huid rond en op het aangetaste deel
5.Snelle verergering van de pijn
6.Koorts, misselijkheid en overgeven
7.Knobbels: ten gevolge van de ophoping van de gekristalliseerde urinezuren kunnen zich na een tijdje  onder de huid vlakbij de voet, jichtknobbels ontwikkelen. Ze zijn meestal niet pijnlijk.  Ze doen geen pijn maar zijn niet mooi om te zien. Niet alle mensen met jicht krijgen knobbels. Bij het ontstaan van een knobbel, blijft hij groeien en komen er meestal nog meer bij.

Vele mensen met jicht krijgen na een tijdje ook last van nierstenen of nierinsufficiëntie.
Oorzaak; een ophoping van urinezuurkristallen, nu  in de voet. Urinezuur circuleert door het lichaam via de bloedbaan. Om het lichaam te beschermen tegen verzuring, zet het lichaam deze zuren om in kristallen. De urinezuurkristallen zetten zich af tussen gewrichten. De reden hiervoor in nog onbekend, maar er wordt er van uitgegaan dat dit gebeurt om het hart te beschermen.

Behandelingen; Bij een jichtaanval in de voet is het raadzaam dat je geen druk meer te zet op de voeten. Zorg  ervoor dat je zo min mogelijk loopt en leg bij voorkeur je voet op een verhoging. De pijn verminderen kan met een natte doek. Houd rekening met kou. Kou verergert de ontsteking.
Nadat de pijn weg is getrokken is het belangrijk om je voet weer te bewegen. Wanneer je dit niet doet, zal je voet stijf worden en je spieren verkrampen. Hierdoor komen de klachten sneller en heviger terug.

Drink water! Minimaal 1 a 2 liter per dag. Drink GEEN alcohol. Vermijd voedingsmiddelen die rijk aan purine zijn. Hiermee voer je zure afvalstoffen in je lichaam sneller af.
Er zijn een paar soorten  medicijnen de directe aanval kunnen verlichten door de ontsteking te remmen. Er is geen medicijn die een volgende aanval voorkomt. Wel is er een methode om urinezuren af te voeren.