Klapvoeten is het gevolg van een verlamming. De spieren en zenuwen heffen de voet en tenen. Bij het lopen wordt door de verlamming  de voet niet goed afgewikkeld. Gevolg is dat hij naar beneden valt. Vaak zijn er ook andere spieren verzwakt.

Symptomen klapvoeten; Een te zwakke voetstrekspieren geeft problemen bij het lopen. Je vind het lastig  om je voet en tenen op te tillen. Tijdens het lopen klapt je voet neer en wikkelt niet goed af. Dat veroorzaakt een stijve en moeilijke loop. Je struikelt makkelijk over obstakels op het wegdek of de vloer. Spierzwakte geeft onzekerheid bij het lopen en de enkel kan daardoor makkelijk zwikken.

Je kunt pijn in de zijkant van het onderbeen of de voetwreef krijgen. Dit komt  door overbelasting van de verzwakte spieren. Een doof of tintelend gevoel in dat gebied kan ontstaan door beklemming van de zenuwen die het gevoel van de huid regelen waardoor klapvoeten het gevolg zijn.

Oorzaak;
Een beknelling van de kuitbeenzenuw bij de knie. De zenuw ligt op het bot en duikt daarna in een stugge tunnel van bindweefsel de spieren. Op die plek is de zenuw gevoelig voor langdurige, herhaalde druk.

Bijvoorbeeld bij;
1.bedlegerigheid
2.langdurig gehurkt werken
3.kniebuigingen onder belasting
4.de gewoonte lang met de benen over elkaar zitten
5.een hernia
6.een vernauwing tussen de vierde en vijfde lendenwervel met beklemming van de vijfde lendenzenuwwortel
7.een algemene aandoening van de zenuwen

Diagnose; Door middel van een combinatie van de klacht en neurologisch onderzoek. De plaats van de beknelling is vaak duidelijk. Deze moet worden vastgesteld met een zenuwgeleidingsonderzoek (EMG) Een scan van de knie wordt pas gedaan als er sprake  is van een bot- of gewrichtsafwijking. Bij verdenking op beklemming van een zenuwwortel is er vaak een MRI-scan van de rug nodig.

Behandeling; Behalve bij een gewrichtsafwijking, is er is geen behandeling van beknelling. Vermijd directe druk op de zenuw. Vaak verdwijnt je klapvoet vanzelf doordat de zenuwbaan geneest of aansterkt.

Je kunt ook zelf oefenen;  -veel op hun hakken  lopen –je voeten en tenen op te trekken terwijl de hak op de grond staat. Schoenen met platte hakken en tot boven de enkels zijn aan te raden om zwikken van de enkels te voorkomen. Bij een ernstige zwakte of een complete verlamming wordt behandeld door fysiotherapie met spierkrachttraining. Er kan ook een orthese worden gemaakt. Dit is een kunststofspalk welke met klittenband wordt vastgemaakt aan het onderbeen en onder de voetzool door loopt. De spalk kan in een gewone schoen gedragen worden.