Hamertenen of klauwtenen is een afwijking van de stand van de tenen. Het gewricht tussen het eerste en tweede kootje van de teen is gebogen, waardoor een kromming van de teen ontstaat. Door verandering van de stand kunnen wondjes optreden, vaak door wrijving en/of druk met de schoen en de grond.
Vanwege deze afwijking treedt teveel eeltvorming op en kan dit zeer gaan doen. Door klauwvorming van de tenen kunnen daarnaast weer andere voetproblemen ontstaan. Een oorzaak van klauwtenen is niet echt aan te geven, maar meestal is een stands-afwijking van de voet, verkeerde schoenen of neuropathie de oorzaak. Soms komt het ook door platvoeten of een holle voet, spierproblemen die het rekken en strekken van de tenen tegengaan of te slappe pezen. Schoenen die te krap aan de voorkant zijn drukken de tenen bij elkaar, waardoor ze bekneld raken. Het dragen van hoge hakken schuift de voet naar voren en beneden, wat er ook voor zorgt dat de tenen gaan knellen. Zeker als je verkeerde schoenen te lang draagt, kunnen ze gaan vergroeien, met als gevolg dus klauwtenen. Klauwtenen kunnen ook te maken hebben met zaken als diabetes, ouderdom, slagaderverkalking, reuma, enz. Problemen zoals eeltvorming, likdoorns en eeltpitjes op of onder de tenen komen dan bij de 2e, 3e of 4e teen. Het gewricht tussen het eerste en tweede kootje van de teen is gebogen, waardoor de tenen kromtrekken, en de deze vergroeien. Hamertenen zijn stijf en moeilijk te bewegen.
Een operatie is mogelijk om de hamertenen te corrigeren. Tijdens de operatie door een chirurg wordt het kootje tussen het eerste en het tweede teengewricht losgemaakt. Als je niet geopereerd wil worden aan je hamertenen, blijft het eelt elke keer weer terugkomen. Natuurlijk ben je bij mij van harte welkom om dit eerst te proberen voor je tot opereren over wil gaan.
Geef een reactie