Mensen zoeken, zodra de temperatuur lager wordt, meteen hun  warme sokken en sloffen. Anderen hebben minder vaak last van koude voeten. Een verschil in vetverdeling tussen de man en vrouw en hormoonspiegel zorgen voor hiervoor.Vroeger leefden de mensen in warme gebieden rondom de evenaar. Toen ze naar koudere streken trokken, moest men zich warm houden met behulp van vuur, kleding en het bouwen van huizen. Gelukkig is daar inmiddels de verwarming via de CV bijgekomen, maar de koude handen en voeten zijn bij veel mensen gebleven.

Vrouwen hebben over het algemeen meer vet en minder spieren dan mannen. Spiermassa geeft warmte, waardoor mannen het minder snel koud krijgen.

Ook is bij vrouwen het vet beter over het lichaam verdeeld. Dit zorgt het ervoor dat vrouwen er beter toe in staat zijn om bloed naar belangrijke organen te vervoeren. Dat is een handig overlevingsmechanisme. als het extreem koud is, krijgen de belangrijkste organen zo in ieder geval voldoende warmte. Het nadeel is dat er minder bloed bij de uiteinden van het lichaam terecht komt, waardoor de handen en voeten koud aanvoelen.

Een andere oorzaak van koude voeten zijn de geslachtshormonen oestrogenen. Deze hormonen spelen een belangrijke rol bij de menstruatiecyclus en zwangerschap, maar komen in veel lagere concentraties ook in het lichaam van mannen voor. Oestrogenen beïnvloeden je lichaamstemperatuur, waardoor deze gedurende de cyclus wisselt.

Hormonen zorgen ervoor dat de bloedvaten in de handen en voeten tijdelijk vernauwen, waardoor je ze amper meer warm krijgt.

Je lichaamstemperatuur is niet constant, deze wisselt met de dag met ongeveer één graad. Als het donker wordt, maakt je lichaam het hormoon melatonine aan. Door dit hormoon gaat je lichaamstemperatuur naar beneden, zodat je lijf weet dat het rust nodig heeft. Bij vrouwen verloopt gaat dat een stuk sneller, waardoor ze eerder hun minimumtemperatuur bereiken.

Als je altijd al een koukleum was, is er waarschijnlijk niets aan de hand. Probeer regelmatig te sporten om de doorbloeding te stimuleren en houd je voeten in de winter lekker warm met warme sokken. Ook een voetreflexmassage voelt goed aan.

Heb je niet alleen koude voeten, maar krijgen ze een andere kleur of doen ze zeer, dan heb je misschien last van wintertenen. Het is dan raadzaam een arts te bezoeken.