Een kalknagel is een dikke en verkleurde en brokkelige nagel. Dit wordt veroorzaakt door een schimmelinfectie. Schimmelnagels komen vaak voor samen met voetschimmel of zwemmerseczeem. Herkenbaar aan kloofjes en schilfering tussen je tenen of schilfering langs de rand van de voet. De symptomen van schimmelnagels zijn duidelijk zichtbaar maar om de aandoening vast te stellen, kan er een stukje nagel op kweek gezet worden. De (huis)arts stuurt een stukje nagel naar een laboratorium voor onderzoek.
De schimmels beginnen bij voorkeur onder slecht groeiende en vochtige of beschadigde nagels. Verminderde weerstand of niet goed afdrogen van je voeten kunnen het verergeren.
Het laseren bij kalknagels met licht- en lasertherapie is een behandeling om mogelijk van deze vervelende en hardnekkige aandoening af te komen. Echter is het nog in een experimentele fase met als gevolg dat het vrij duur is en wordt niet vergoed door de verzekering.
Voorbereiding;
De nagel moet een normale dikte hebben en het is raadzaam om de nagels door mij te laten afvlakken met een fraise machine voordat de laserbehandeling begint. De huidtherapeut kan u tijdens het intakegesprek adviseren.
Behandeling;
De kop van de laser wordt op de nagelplaat gezet en geeft een aantal korte lichtpulsen af waarna de energie uit deze lichtpulsen wordt omgezet in warmte. Door de absorptie van deze warmte wordt de schimmel- die zich onder de nagelplaat bevindt – gedeactiveerd. De behandeling is snel, veilig en bijna pijnloos en er zijn geen bijverschijnselen bekend van zo’n behandeling.
Resultaat en bijwerkingen;
Na één tot drie behandelingen wordt de lasertherapie gestopt. Indien uw kalknagels lange tijd en erg aangetast zijn is het mogelijk dat de behandeling na zes maanden herhaald wordt. Vanwege de experimentele fase wordt er geen garantie gegeven.
Een teennagel groeit gemiddeld één millimeter per maand waardoor U dus na acht tot tien weken de eerste resultaten zou moeten zien. Het groeiproces van de nagel kan door verschillende factoren vertraagd worden.
tips;
1.Behandel uw sokken, sloffen en schoenen met antischimmelpoeders of –sprays.
2.Gebruik in openbare douches en wasgelegenheden slippers.
3.Droog uw voeten altijd goed af alsmede tussen de tenen en gebruik alleen uw eigen handdoek.
4.Was handdoeken en sokken op 60 graden.
5.Trek iedere dag schone sokken aan.
6.Verzorg uw voeten niet op verschillende plekken in huis maar knip en vijl uw nagels bij voorkeur in de badkuip of douchebak. Spoel deze na afloop goed schoon en vervang uw vijl en nagelknippertje na een schimmelinfectie.
7.Draag goed passend alsmede ventilerend schoeisel.
8.Gebruik nagellak niet voor uw teennagels maar gooi gebruikte nagellak na een schimmelinfectie weg.
9.Als anderen ook last hebben van schimmelnagels is het gevolg dat u elkaar kunt besmetten via schimmelsporen in het huis en het linnengoed.
Al met al heeft u voor laseren bij kalknagels geen verwijzing van een huisarts of medisch specialist nodig. Dit tenzij uw zorgverzekeraar daarom vraagt.
Geef een reactie