Een schimmelnagel is een dikke, verkleurde en brokkelige nagel. Dit wordt veroorzaakt door een schimmelinfectie. Schimmelnagels komen vaak voor samen met voetschimmel of zwemmerseczeem. Het is herkenbaar aan kloofjes en schilfering tussen je tenen. Ook is er schilfering langs de rand van je voet.

De symptomen van schimmelnagels zijn duidelijk zichtbaar. Om de aandoening vast te stellen, kan er een stukje nagel op kweek gezet worden. De (huis)arts stuurt een stukje nagel naar een laboratorium voor onderzoek.

De schimmels beginnen bij voorkeur onder slecht groeiende en vochtige of beschadigde nagels. Verminderde weerstand of niet goed afdrogen van je voeten kunnen het verergeren. Het laseren van schimmelnagels met licht- en lasertherapie is een behandeling om mogelijk van deze aandoening af te komen. Laseren is nog een experiment. Het is duur en wordt niet vergoed door de verzekering.

Voorbereiding

De nagel moet een normale dikte hebben. Het is raadzaam om de nagels door mij te laten afvlakken met een fraise machine. Dit voordat de laserbehandeling begint. De huidtherapeut kan u tijdens het intakegesprek advies geven.

Behandeling

De kop van de laser wordt op de nagelplaat gezet. Deze geeft een aantal korte lichtpulsen af. De energie uit deze lichtpulsen wordt omgezet in warmte. Door de absorptie van deze warmte wordt de schimmel gedeactiveerd. De behandeling is snel. Het is veilig en bijna pijnloos. Er zijn geen bijverschijnselen bekend van zo’n behandeling.

Resultaat en bijwerkingen

Na één tot drie behandelingen wordt het laseren gestopt. Dit wel met een interval van vier tot zes weken. Indien uw kalknagels langdurig en hevig aangetast zijn, kan de behandeling na zes maanden herhaald worden. Er wordt er geen garantie gegeven. Het gaat namelijk om een experiment.

Een teennagel groeit gemiddeld één millimeter per maand en na acht tot tien weken moet u de eerste resultaten kunnen zien.  Het groeiproces van de nagel kan door verschillende factoren vertraagd worden.

Laseren van schimmelnagels Tips

  1. Behandel uw sokken, sloffen en schoenen met antischimmelpoeders of –sprays.
  2. Gebruik in openbare douches en wasgelegenheden slippers.
  3. Droog uw voeten altijd goed af, ook tussen de tenen. Gebruik alleen uw eigen handdoek.
  4. Was handdoeken en sokken op 60 graden.
  5. Trek iedere dag schone sokken aan.
  6. Verzorg uw voeten niet op verschillende plekken in huis en vervang uw vijl en nagelknippertje na een schimmelinfectie.
  7. Draag goed en passend  schoeisel wat ventileerd.
  8. Gebruik nagellak niet voor uw teennagels en gooi gebruikte nagellak na een schimmelinfectie weg.
  9. Als anderen ook last hebben van schimmelnagels, kunt u elkaar besmetten via schimmelsporen in het huis en het linnengoed.

Voor laseren bij schimmelnagels heeft u geen verwijzing van een huisarts of medisch specialist nodig tenzij uw zorgverzekeraar daarom vraagt.