Lavendel etherische olie is zeer veelzijdig. Iedereen kent Lavendel als tuinplant. Als de lavendel bloeit, ruikt de hele tuin heerlijk. Je kunt daarna de bosjes drogen. Dat ziet er decoratief uit en geeft nog steeds een heerlijke geur. Na een tijdje begint de natuurlijke  geur minder te worden.

Lavendelolie is een goed alternatief om ruimtes in je huis heerlijk te laten ruiken. Lavendel komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. Het is een groenblijvende houtachtige struik tot 1 meter hoog met violetblauwe bloemen. Echte lavendel olie is schaars omdat het een veel gevraagde olie is.

Toepassingen lavendel etherische olie

-Kalmerend; je komt tot rust met als gevolg dat je ’s nachts beter slaapt door voor het slapen 1 of 2 druppeltjes olie op je kussen te doen of 1 uurtje voor het slapen gaan te vernevelen met een diffuser. Dit werkt ook afstotend voor muggen.
-Luchtverfrisser; een druppeltje lavendelolie in een ruimte in huis geeft je een aangename geur en verjaagt nare geuren van bijvoorbeeld huisdieren of sigarettenrook.

Je kan de lavendelgeur in huis verspreiden via  potpourri, een aromalamp, aromadiffuser, geursteentje of luchtbevochtiger maar ook via de stofzuiger(zak) en in de vloerzeep. Voor snel resultaat met een aromalamp neem je wat warm water, 4 tot 6 druppeltjes lavendelolie erbij. Door de warmte van de lamp zal het water samen met de olie verdampen en zo de geur van lavendel brengen.

Als je echt van de lavendelgeur geniet, kun je een paar druppeltjes lavendelolie toevoegen aan je doekje wat je in de droger gebruikt. Je wasgoed ruikt dan ook naar lavendel. Of een paar druppels lavendelolie toevoegen aan het laatste spoelwater van de wasmachine. Ook in de kledingkast kun je een doekje of een washandje verstoppen met lavendelolie.

Insectenvrij

Insecten houden niet van lavendel. Als gevolg van een insectenbeet, mierenbeet, kwallenbeet of een wespensteek helpt lavendelolie om de pijn te verzachten. Doe rechtsreeks een druppeltje olie op de zere plek. Na ca. 15 min. zal de werking van de olie voelbaar zijn.

Nuttige tips

  • Lavendel etherische olie heeft een ontsmettende en pijnstillende werking.
  • Het is kalmerend, verzachtend, opbeurend en brengt de geest in balans.
  • Lavendelolie helpt bij: snijwonden, wonden, brandwonden, kneuzingen, puistjes, allergieën, insectenbeten en keelontstekingen.
    slijmoplossend en helpt daardoor bij verkoudheid en griep.
  • Ook  werkt het bloeddruk verlagend, voorkomt maagkramp en misselijkheid en spijsverteringsstoornissen.
  • Spanning, depressie, slapeloosheid en stress kunnen behandeld worden met lavendelolie.
  • Heb je allergische uitslag, bultjes of rode uitslag? Een beetje  lavendelolie op de plek smeren. De uitslag verdwijnt binnen 30 minuten!
  • Lavendel etherische olie mag direct op de huid gebruikt worden.
  • Lavendelolie versterkt de werking van andere etherische olie. Het kan  met bijna elke etherische olie gecombineerd worden.