Veel rug- nek en hoofdpijn- en voetklachten vinden hun oorzaak in spierspanningen. Deze zijn het gevolg van bekkenscheefstand, die weer kan zijn gekomen door lengteverschil benen. Ook heupslijtage kan hier een gevolg van zijn.

Doordat veel artsen onvoldoende aandacht schenken aan bekkenscheefstand en lengteverschil benen blijven klachten bestaan.

Ontstaan;
-Aangeboren
-Groeistoornis
-Botbreuk
-Ongelijke vorm van de benen

Aangeboren.
1.De botten verschillen echt van lengte
2.De heup kop staat niet in de kom.
3.De benen zijn ongelijk van vorm.

Als botten echt van lengte verschillen, is een bezoek aan de kinder-orthopedische dokter nodig zoddat deze bepaalt wat eraan gedaan kan worden.

Kinderen met heupdysplasie hebben een onvolgroeid heupgewricht. Daardoor  bevindt de kop van het dijbeen zich niet diep genoeg in de kom van de heup. Het heupgewricht is dan niet stabiel. Medische behandeling is nodig, anders zou er  vervroegde artrose van de heup kunnen ontstaan.

Als er sprake is van een o-been, kan dat ook een lengteverschil tussen twee benen veroorzaken. De vorm van de benen kan niet worden veranderd maar het effect op bekken- en rugstand kan door therapiezolen worden beïnvloed.

De groei van onze benen wordt in grote mate geregeld door de groeischijven maar ook de hypofyse speelt in de groei een rol door het afgeven van het groeihormoon.
De groeischijven zijn een soort schijfjes in de uiteinden van het bot. Uit deze schijfjes groeit kraakbeenweefsel naar het middenstuk van het been. Dat wordt weer omgezet in bot.
Lengteverschil benen hebben we bijna allemaal. Onze boven- en onderbenen, links en rechts, maken niet allemaal op hetzelfde moment dezelfde groei door.

Op een gegeven moment zijn we uitgegroeid. Het komt bijna nooit voor dat onze benen op dat moment even lang zijn. Daarom heeft iedereen wel een klein of iets groter beenlengteverschil.

Soms is het lengteverschil benen aangeboren en blijft het  onveranderd aanwezig. Zo kan een in het begin klein verschil uitgroeien tot een zeer groot verschil dat operatief behandeld moet worden.