Een lepeltjesnagel noemt men ook wel Koilonychia. Dit komt zowel bij volwassenen als bij kinderen voor. Als je een lepeltjesnagel hebt, is er een afwijking aan de nagel in de vorm van een dunne en holronde nagel. Dit kan komen  door een onderliggende aandoeningen, maar ook door het in contact komen met een chemische stof. Omdat de meeste mensen een milde vorm van de aandoening hebben, zie je bijna geen verschil tussen de nagels van mensen met lepeltjesnagels en de nagels van mensen met gewone, gezonde nagels.

Hoe ontstaan lepeltjesnagels?

Lepeltjesnagels komen zowel bij kinderen als bij volwassenen voor. Kinderen met lepeltjesnagels hebben deze afwijking al bij de geboorte. Het is niet  gevaarlijk en verdwijnt vanzelf. Deze afwijking is meestal bij de nagels aan de duimen en de grote tenen. Volwassenen die lepeltjesnagels hebben, krijgen deze afwijking meestal door een bepaalde oorzaak. Het komt vaak voor bij mensen die regelmatig met olie, zeep of agressieve oplossingsmiddelen werken. Bijvoorbeeld bij mensen die het vak schilderen of schoonmaken hebben. Ook kun je te maken krijgen door een interne oorzaak, binnen in je lichaam. Bijvoorbeeld een tekort aan ijzer of een auto-immuunziekte. Ook kan de afwijking veroorzaakt worden door erfelijkheid.

Enkele oorzaken:

1.IJzergebreksanemie
2.Bloedarmoede
3.Plummer-Vinson syndroom
4.Schildklierziekten
5.Nierinsufficiëntie
6.Ziekte van Raynaud
7.Trauma
8.Ondervoeding
9.Nail-patella syndroom
10.beschadiging van de nagel door beroep of agressieve chemische stoffen  (benzine, diesel, thinner, terpentine, zepen, oliën)

Wat zijn de symptomen van lepeltjesnagels?

Mensen met normale nagels hebben nagels met een licht bollende kromming van de nagelplaat. Bij mensen met lepeltjesnagels is dit niet zo. De nagels zijn in het midden meer verzonken, om vervolgens aan de buitenkant weer iets omhoog te lopen. Zo ziet de naam eruit als een lepeltje, waar als het ware een druppel water in kan blijven liggen.

Lepeltjesnagels zijn op zichzelf niet gevaarlijk. Wel kan het  een indicatie zijn van een onderliggende aandoening. Dit kan dan wel gevaarlijk zijn voor het lichaam. Het is verstandig om bij een ernstig geval van lepeltjesnagel, bij een huisarts te informeren. Het laten onderzoeken om te ontdekken waar de lepeltjesnagel vandaan komt kan geen kwaad.