Massage olieen zijn uit planten gewonnen mengsels. Deze mengsels zijn kenmerkend  voor de geur van de plant waaruit ze worden gewonnen. Deze worden wel olie genoemd maar ze bevatten geen vet. Etherische olie is vloeibaar op kamertemperatuur en  verdampt bij verhitting.

Massage olieen wordt gewonnen uit verschillende delen van de plant;
-de bloesem
-de vrucht
-het zaad
-de bladeren
-de schil
-de schors

Vaak heeft  een plant niet meer dan 1% etherische olie.
Sommige soorten olie zijn duur. Dit omdat  veel planten nodig zijn om een kleine hoeveelheid olie te maken.  en zijn bedoeld om een geur kunstmatig na te bootsen.

Het woord etherisch komt van  aither. Letterlijk betekent etherisch lucht van de hemel.
Massage olieen worden ook wel eens  essentiële olie genoemd. De naam essentiële olie lijkt  van de term essentiële vetzuren. Hier gaat het om het normaal functioneren van het lichaam noodzakelijke vetzuren.

Winning;
-stoomdestillatie;  Hierbij wordt stoom door de te verwerken plantendelen geleid. De vluchtige olie vervliegt met de stoom. Nadat de stoom is afgekoeld tot water, en ook de vluchtige olie weer vloeibaar is geworden, kan de vluchtige olie hiervan worden gescheiden door het verschil in polariteit tussen de olie en het water.
-persing. De oliehoudende schil van de plant wordt uitgeperst en de olie komt tevoorschijn.
-droge destillatie. Hierbij wordt de vaste stof verwarmd, waarbij de vluchtige olie verdampt. Deze damp wordt vervolgens gecondenseerd.
-vloeistofextractie, maar strikt genomen ontstaat dan geen vluchtige olie, maar een extract.
-waterdestillatie, hierbij worden de te extraheren delen in water gekookt en wordt de olie van de damp opgevangen.

Gebruik etherische olie;
1.Als smaakstof
Vele levensmiddelaroma’s zijn geheel of gedeeltelijk opgebouwd uit vluchtige olie. Voorbeelden zijn sinaasappelolie voor sinas en andere limonades maar ook Pepermuntolie voor snoepgoed en kruidnagelolie in soepen en sauzen.
2.Als geurstof
In cosmetica, schoonmaakmiddelen alsmede wasmiddel en luchtverfrissers worden veel etherische oliën gebruikt. De olie wordt onvermengd of vermengd gebruikt als geurstof in een aromabrander.
3.Als alternatief geneesmiddel
4.Als conserveermiddel
5.Als industriële grondstof