Er bestaat een afwijking aan de stand van de benen (O benen) waarbij één of allebei de benen naar buiten staan bij de knie. Bij mensen die hier last van hebben zijn de scheenbeen en de dijbeen gebogen. O benen zijn normaal bij ontwikkeling van kinderen onder de drie.

Afwachten en opletten; Als je kind jonger is dan drie jaar, dan zullen O benen vanzelf weer verdwijnen. Hou groei en ontwikkeling van uw kind in de gaten. Als je iets afwijkends opmerkt bij het lopen als uw kind begint te lopen, overleg dan met een huisarts

Kijk hoeveel vitamine D er in het eten zit. De ziekte van Ricket; veroorzaakt door een tekort aan vitamine D kan een oorzaak van O-benen zijn. Extra vitamine D slikken is dan noodzakelijk.

Gebruik van beugels. Speciale beenbeugels, schoenen of vormen kunnen worden gebruikt bij de behandeling van O-benen, als die niet vanzelf weggaan tijdens de groei.

Complicaties van het niet behandelen. Als je kind opgroeit en de O-benen blijven, zou het een stuk moeilijker kunnen worden. De druk op de gewrichten zal hoog zijn. Dit komt door door de vorm van de benen en kniegewrichten.Het kan leiden tot pijn in de enkels , heupen en/of knieën. Vervelend wordt het om langdurige fysieke activiteiten te doen en de kans op artritis wordt ook hoger door de slijtage van de gewrichten.

Operatie: Bij (jong)volwassenen met O benen is een operatie de enige oplossing. Hierbij word de manier waarop de botten op de knie rusten verschoven. De kromme benen worden gecorrigeerd en de druk op het kraakbeen wordt verminderd. Na de operatie zal je in het gips moeten tijdens het herstel.

Wanneer kinderen geboren zijn, zijn soms de knieën en benen nog niet goed gevormd. In de groei wordt het kraakbeen rond de knie harder en verandert in bot. Dit om ondersteuning te geven die ze nodig hebben om te kunnen lopen.

-Behandelen van oudere kinderen en volwassenen is nodig om benen te corrigeren.
-De behandeling van O benen is gemakkelijker en geeft betere resultaten, als dit in een zo vroeg mogelijk stadium gebeurt.

Oorzaak;
-Elke niet goed geheelde verwonding, breuk of kwetsuur.
-Vergiftiging met lood en fluoride
-Elke ongewone ontwikkeling van de botten.
-Ziekte van Rickets (veroorzaakt door een tekort aan vitamine D)
-De ziekte van Blount