Je voeten hebben het soms zwaar. Wanneer er dan ook pijn aan je voet ontstaat, is het mogelijk dat deze functies niet meer kunnen worden uitgeoefend. Als je loopt of staat krijgen je voeten het gewicht van je lichaam te dragen. Als je een ontsteking in de voet krijgt, heb je meestal problemen met het op een normale manier lopen.

Een ontsteking in de voet kan soms zelfs zo erg zijn, dat het staan op de ontstoken voet of lopen te pijnlijk is.

Wanneer er sprake is van een ontsteking zal het lichaam een reactie geven op weefselschade die het heeft opgelopen of reageert het op prikkels van buitenaf. De oorzaak van prikkels kan sterk uiteenlopen van een bacterie, een virus, irriterende stoffen of extreme warmte. Ook kan een ontsteking het nog het gevolg zijn van een auto-immuunreactie. Door middel van een ontstekingsreactie zal je lichaam proberen om de veroorzaker van de schade uit het lichaam te verwijderen. Zij zorgen voor het herstel van het aangetaste weefsel.

Een ontsteking hoeft niet altijd een infectie te zijn. Niet alle infecties zullen namelijk samengaan met een ontsteking en niet elke ontsteking zal het gevolg zijn van een infectie. Een steriele ontsteking wordt bijvoorbeeld niet door een ziektekiem veroorzaakt. Een mechanische overbelasting zou er wel aan te grondslag kunnen liggen.

Ontstekingen kunnen in verschillende delen van je voet ontstaan; -je hiel – je teen -je achillespees  -de voetgewrichten. De oorzaken hiervan kunnen zijn:

  • het oplopen van trauma, bijvoorbeeld door een ongeval
  • het binnendringen van een doorn, splinter of ander object
  • een insectenbeet
  • na het uitvoeren van een operatieve ingreep.

Behandelen; -afremmen -bestrijding van de pijn -spierontspannende medicatie.

Deze spierontspannende middelen zullen door middel van een injectie rechtstreeks in de betreffende pees of gewricht worden toegediend.

Hygiëne; soms is hygiëne van de voeten ook heel belangrijk  om een ontsteking te voorkomen. Iemand die last heeft van zweetvoeten zal eerder een wondje krijgen omdat de huid van de voet zacht is. Door de bacteriën en schimmels die op zweetvoeten zitten is het erg gemakkelijk om een ontsteking te krijgen. Een kleine beschadiging van de huid is  genoeg voor deze ziekteverwekkers om een ontsteking te veroorzaken.

Tips; -was met zeep en droog je voeten goed af met een katoenen handdoek -doe dagelijks schone katoenen sokken aan. -draag schoenen van natuurlijk materiaal (leer) dat ademt/ventileert