Overtollig huidgroei (psoriasis) is een chronische huidziekte. Hierbij is de huid is aangetast door ontstekingen. Het afweersysteem is overactief. Het valt het de gezonde huid aan. Al met al worden er te veel en te snel nieuwe huidcellen gemaakt. Met als gevolg dat op je huid rode en schilferige plekjes ontstaan.

Soorten psoriasis;
1.vulgaris: hiermee wordt de meest voorkomende vorm van overtollig huidgroei bedoeld.
2.capitis: rode schilferende plekken op de hoofdhuid. Onder andere langs de haargrens en bij de oren.
3.inversa: bevindt zich in de lichaamsplooien. Bijvoorbeeld oksels, liezen en bilnaad. Deze plekken hebben een roze kleur.
4.guttata: deze vorm kenmerkt zich door kleine rode vlekjes met witte schilfertjes.
5.unguium: de nagels zijn aangedaan door putjes in de nagel en witte en/of geel-bruine verkleuringen.
6.Erythrodermische: is zeldzaam. Hier is meer dan 70 procent van het lichaam  welke rode, schilferende plekken heeft.
7.pustulosa: met pusblaasjes. Meestal blijven deze blaasjes beperkt tot de handpalmen en voetzolen. Het gevolg is wel dat ze zich ook over het gehele lichaam kunnen verspreiden.
8.Artritis psoriatica: Als de huidklachten samengaan met gewrichtsproblemen.

Oorzaak van overtollig huidgroei;
Concluderend zijn er aanwijzingen dat de ziekte deels erfelijk bepaald wordt.  Welliswaar is de precieze oorzaak niet bekend. Kou, vocht, stress, bacteriële infecties, hormonale afwijkingen, medicijnen, roken en het drinken van alcohol kunnen ook weer overtollig huidgroei verergeren.

Voeding;
Veel mensen denken dat voeding meespeelt hierbij. Niettemin is er geen verband tussen voeding en psoriasis aangetoond.

Symptomen;
Hoe ze  er exact uitzien en waar ze voorkomen, is afhankelijk van de soort. Het gaat meestal  om rode plekken met een witte schilfering. Deze plekken kunnen jeuken en pijn doen. De huid is vaak erg droog. Op de aangetaste en droge plekken kunnen intussen wel kloven ontstaan.

Te genezen?
Overtollig huidgroei  is niet te genezen. Wel kan, met behulp van medicijnen, het beter behandeld worden. Kortom, er zijn diverse therapieën. Daarnaast kun je het beste met de dermatoloog bespreken van voor jou het beste is.