Heb je pijn vanuit je voet, enkel, knie of heup? Doet lopen zeer?  Zit er vocht in je knie of enkels? Heb je pijn in je tenen? Zijn ze rood en/of warm? Er zijn verschillende problemen die pijn vanuit je voet kunnen veroorzaken.

Door een verkeerde stand van je voet kan lopen moeilijk worden. Ook kunnen er vervolgverschijnselen optreden; zere knieën, enkels en heup.

Oorzaken;
-Hypermobiliteit; Schouder, de bovenarm en het been kunnen gemakkelijk uit de kom schieten. Vaak heb je ook pijn in de knieën en enkels. Bekende problemen zijn lage rugklachten, vermoeidheid en pijn aan de polsen. Bij hypermobiliteit zijn de gewrichten meer elastisch doordat kapsels en banden zwakker  zijn dan bij een gemiddeld mens.

-Blaren; treden meestal op na lang wandelen, hardlopen of nieuwe schoenen.  Het begint met een branderig rode plek. Blaren zijn met vocht gevulde blaasjes. Ze zitten net onder de huid. Ze worden veroorzaakt door druk of wrijving. Het is een directe verdediging van de huid.

-Botzwelling; Heb je pijn en is de achterkant van je hiel rood en zit er een bobbel op de hiel waardoor  dat problemen geeft met lopen? Dit kan wijzen op botzwelling. Een soort knobbelvorming achter het hielbeen.

Mocht u pijn vanuit je voet hebben en u weet de oorzaak niet? Vraag mij of uw huisarts om hulp.

-Zweer; Het begint vaak klein. door een ingegroeide nagel die niet goed behandeld is. Heel veel mensen met diabetes (suikerziekte) hebben voetproblemen en staan onder controle van de huisarts. oorzaken van voetwonden zijn zenuwbeschadiging en een slechte doorbloeding. Door druk en wrijving ontstaat er een wondje. Als dit niet goed wordt behandeld, kan dat ernstige gevolgen hebben. Het is dus belangrijk om dit snel en goed aan te pakken.

-Eczeem; Je voetzool is rood en bedekt met korstjes en schilferingen. Jeukende bultjes en blaren op je voeten blijven jeuken. Bij een allergie komt een heftige reactie van het afweersysteem op gang tegen stoffen waar je eigenlijk ongevoelig voor hoort te zijn.

-Schimmel; Heb je last van jeuk onder je voet en/of tussen je tenen? Zitten er velletjes en kloofjes? Voetschimmel is goed te behandelen, maar je kan het ook voorkomen. Een beschadigde huid is vatbaarder voor schimmels en bij warme, vochtige schoenen komen schimmels vaker voor dan normaal, maar ook bij nagels komt schimmel voor; je nagel wordt dik en broos en brokkelt af. Ook geeft het een vreemde geur af na het knippen/vijlen.

-Likdoorn; Een likdoorn noemt men ook wel een eksteroog maar eigenlijk is het een naar binnen gegroeid eeltpitje. Een likdoorn komt voor op de voetzool, tussen je tenen of op andere plaatsen waar druk is. De harde eelt pit drukt op een zenuw waardoor je pijnklachten krijgt. Er zijn twee soorten; zachte en harde likdoorns.