Bij platvoeten is de boog in het midden van de voet aan de binnenkant niet aanwezig. De hele zool raakt de grond. Normaal raakt de voet alleen met de hiel, de buitenste voetrand, de voorvoet en de tenen de grond. De hiel staat bij een platvoet naar buiten.
Twee soorten;
1.de soepele
2.contracte/starre platvoet Bij kinderen tussen de 2 en 5 jaar, heeft 30% platvoeten. Dit zal meestal vanzelf met de jaren weggaan. Van de volwassenen hebben maar 3% platvoeten.
Symptomen platvoet;
*het afwezig zijn van het gewelf aan de binnenzijde in het midden van de voet. *een naar buiten gekantelde hiel.
*afdruk van een vochtige platvoet laat duidelijk zien dat de hele voetzool contact met de grond maakt.
Ontstaan platvoet; Een soepele platvoet wordt meestal veroorzaakt doordat bepaalde spieren in het onderbeen en de voet niet genoeg aanspannen.
De contracte/starre platvoet komt bijna nooit voor. Deze wordt veroorzaakt door afwijkende verbindingen en vorm van de voetbotjes. Ook kunnen ziekten, zoals reuma en overgewicht een oorzaak zijn.
Soms kan een platvoet klachten geven. Het is dan raadzaam omsteunzolen te gebruiken. Bij een contracte/starre platvoet zal onderzocht moeten worden wat de oorzaak is. Soms is een operatie nodig.
Wanneer de huisarts? Bij pijn of wanneer u zich ongerust maakt over uw platvoeten. De huisarts kan met een paar eenvoudige testjes beoordelen of je een soepele- of een contracte/starre platvoet hebt. Bij een kind of volwassene met een soepele platvoet zonder klachten, is geen verdere behandeling nodig. Speciale schoenen zijn dan niet nodig. Bij klachten kunnen steunzolen voorgeschreven worden. Bij een contracte/starre platvoet zal de huisarts naar de specialist verwijzen.
Wat kun je er zelf aan doen? Bij overdreven veel slijtage aan de binnenkant van je schoen is het verstandig schoenen met een stevig hiel te kopen. Het naar buiten kantelen van de achtervoet wordt hierdoor gestopt.
Wanneer naar de fysiotherapeut? Heb je een blessure die maar niet over gaat? Pijn bij dagelijkse dingen? Dan kan een fysiotherapeut je verder helpen. De fysiotherapeut bekijkt of je een behandeling nodig hebt en welke behandeling het best bij jou past.
Geef een reactie