Reuma is een ziekte met een pijnlijke ontsteking in de gewrichten.
Verschijnselen;
*pijn, stijfheid en zwelling in de gewrichten van bijvoorbeeld de handen, polsen, enkels of voeten
*zowel links als rechts in dezelfde gewrichten aanwezig
*door de ontsteking wordt een gewricht dik en warm
*zonder te bewegen of te belasten pijn hebben
*stijfheid is ’s morgens het ergst
*stijfheid na een periode in dezelfde houding zitten of liggen
*moeheid
*tijden met meer/minder klachten wisselen elkaar af
Ontstaan; reuma is een auto-immuunziekte. Jouw lichaam maakt antistoffen tegen je eigen lichaam. Dit is tegen het weefsel aan de binnenkant van het gewricht. De antistoffen veroorzaken een ontsteking. De ontsteking kan gewrichten beschadigen.
Diagnose; als u de gewrichtsontsteking aan uw linker hand heeft, heeft u het ook rechts. De ontstekingskenmerken duren langer dan 4 weken. Heeft u alle verschijnselen gedurende meer dan 4 weken, dan kan het zijn dat u reuma heeft.
Wat te doen;
*gewricht rust geven
*niet belasten
*koelen
*rustig/geleidelijk bewegen
Door beweging worden de spieren en pezen rond uw gewrichten steviger.
Medicijnen;
1.Paracetamol
2.NSAID’s zoals ibuprofen, naproxen of diclofenac.
Soms kunnen NSAID’s maagklachten geven.
Mensen die een verhoogde kans hebben op maagklachten, krijgen daarom een ander middel of een extra medicijn voorgeschreven om de maag te beschermen.
Hoe de klachten verlopen is niet te voorspellen.
Heeft u paracetamol of NSAID’s gebruikt, kijk of het zonder pillen kan.Als je wat meer gaat bewegen, kan dat de klachten verminderen. Soms blijven gewrichtsklachten zoals pijn en ochtendstijfheid bestaan. Als daarbij ook gloeien en zwelling blijven, houd er dan rekening mee dat het reumatoïde artritis kan zijn. Zijn die klachten na een week nog niet over, ga dan naar de huisarts of specialist. Duren de klachten 4 weken dan is het zeer waarschijnlijk reumatoïde artritis.
De ziekte met zekerheid vaststellen en behandelen doet de reumatoloog. Hoe eerder reuma wordt behandeld hoe beter.De reumatoloog doet verder onderzoek en kijkt of bij jouw speciale reumamedicijnen (DMARD’s) kunnen helpen.
Oorzaak; Het is niet bekend waardoor je reuma krijgt. Omgevingsfactoren zoals roken en overgewicht spelen een rol. Het lijkt er op dat reuma erfelijk is: mensen bij wie reuma in de familie voorkomt hebben meer kans om door de ziekte getroffen te worden.
Geef een reactie