Een schimmelnagel is een nagel die is geïnfecteerd met een schimmel, ook wel kalknagel genoemd.

Schimmels er zijn bijna overal. Door vocht en warmte kunnen ze in de nagel komen.
Een schimmelinfectie aan de nagel is hetzelfde als de infectie die zorgt voor voetschimmel. De schimmel begint meestal met een witte of gelige plek aan het buitenkant van de nagel. Als de schimmelnagel erger wordt, verandert de kleur van de nagel in geelbruin.
Het lijkt alsof de nagel dikker wordt. Dit is eigenlijk dood weefsel onder de nagel, dat de nagel omhoog drukt. De schimmelnagel wordt eigenlijk steeds dunner, brokkelt af en laat los van de teen.

De schimmel is besmettelijk. Besmetting gebeurt vooral in openbare plaatsen, zoals zwembaden en sportscholen. Voor de behandeling van schimmelnagels worden antischimmelmiddelen gebruikt. Deze middelen remmen de groei van de schimmel, waardoor de schimmel sterft.
Er blijven helaas altijd wel sporen achter, waardoor de schimmel, na behandeling, vaak weer doorgroeit. Er zijn via de huisarts medicijnen te krijgen die je moet slikken. Deze medicijnen geven vaak bijverschijnselen.

Er zijn wel zalven en vloeistoffen te koop, die je rechtstreeks aan kunt brengen. Het is ook aan te raden om schimmeldodend poeder in je sokken en eventueel schoenen te strooien.
Niet alle schimmels gaan dood door deze zalven en poeders. Was je voeten zonder zeep en droog je voeten vooral tussen je tenen goed af. Draag katoenen of wollen sokken en goed ventilerende schoenen. Je hoeft de schimmelnagel niet te verwijderen.

Als de nagel vervormd is, kan ik hem het beste bijwerken met mijn fraisemachine en vijl. Dit doe ik met natfreestechniek zodat de schimmel niet in de lucht terechtkomt.
Het kan na gebruik van medicijnen, maanden duren voor een schimmelnagel helemaal genezen is. Het kost veel tijd voordat de schimmelnagel is uitgegroeid. Het is dus eigenlijk een kwestie van goed verzorgen en lang wachten.