Iedereen heeft wel eens een splinter. Er kunnen kleine splinters hout, glas, metaal of een doorn makkelijk in de huid blijven steken. Een splinter in je voet is meestal makkelijk te verwijderen.

Verwijderen van een splinter in je voet;  
-Was de plek rond de splinter met schoon water en zeep.
-Laat het wondje vervolgens ongeveer tien minuten weken in warm water.
-Wanneer een stukje van de splinter uit de huid steekt, kun je deze weghalen met een pincet.
-Trek de splinter er in dezelfde richting uit als hij erin is gegaan.
-Ontsmet eerst de pincet met alcohol, zo is de kans op infecties kleiner.

Als de splinter zich helemaal onder de huid bevindt, kun je hem het beste met een speld of naald eruit halen. Ontsmet natuurlijk ook de speld of naald. Door het weken is de huid zacht geworden. Hierdoor kun je gemakkelijk de splinter openhalen. Je kunt deze nu pakken met het pincet.  Nu de splinter eruit is, de wond nog een klein beetje aanduwen, zodat er wat bloed uitkomt. Het vuil komt eruit en de wond wordt schoon. Het is goed om een ontsmettingsmiddel als sterilon erop te doen. Daarna een beetje jodium doodt de eventueel aanwezige bacteriën. Tenslotte moet je de wond afdekken met een pleister zodat er geen vuil meer in komt.

Wanneer het je niet lukt de splinter eruit te halen, houd dan je voeten in een sopje met Biotex of soda. Herhaal dit een aantal dagen. Meestal werkt de splinter zichzelf er dan uit of is hij makkelijker te verwijderen.

Wanneer de dokter?
1.Als je een glassplinter hebt. Probeer niet om deze er zelf uit te halen. Hierdoor kun je je snijden.
2.Als de splinter in je voet erg diep in de huid zit.
3.Als je erge pijn hebt wanneer je de splinter eruit probeert te halen.
4.Als je na een aantal dagen de plek regelmatig in warm water met soda of Biotex te hebben gehouden, de splinter nog niet onder de huid van je vandaan krijgt.
5.Als het gebied om de wond rood is, gezwollen is en warm aanvoelt. Dit betekent dat de wond geïnfecteerd en ontstoken is.
6.Als je een splinter hebt en je laatste tetanusinjectie meer dan vijf jaar geleden is. Wanneer er straatvuil of modder aan de splinter heeft gezeten, kunnen er namelijk tetanusbacteriën in het gewonde deel van zijn huid binnendringen.
7.Als je een splinter in je oog hebt.

Vaak komen mensen in mijn praktijk die last hebben onder hun voet en weten niet wat het is. Er kan ook eelt over de splinter groeien waardoor deze naar binnen groeit. Ook dan is een bezoek aan mij nodig om het eelt (en eventueel de splinter) te verwijderen.