Elke spier verandert aan het eind in een pees. De spieren die je voet besturen, zitten meestal in je kuit. Spieren veranderen rondom je enkel in pezen, en lopen als pees verder door je voet. Aan de achterkant van je enkel verandert ook de spier die zorgt voor het buigen van je grote teen in je pees. Het kan zijn dat je een te korte pees hebt in je voet naar je teen.

Je pees loopt aan de achterkant van je enkel via de binnenkant van de voet tot aan de onderkant van je grote teen. Wanneer je voet haaks op je onderbeen staat, dan staat je pees strak. Hangt je voet  naar beneden, dan is je pees  ontspannen. een te strakke pees kan een te korte pees zijn.

Waar je pees aan de binnenzijde van je enkel een bocht maakt, glijdt je pees door een nauwe tunnel. Dit heet een tarsale tunnel. Bij het buigen van je teen, bijvoorbeeld bij lopen, glijdt je pees heen en weer door deze tunnel. Het kan gebeuren dat je pees niet meer goed door de tunnel glijdt. Wanneer je voet dan haaks op je been staat,  kan de spanning rond de tunnel het tegengaan dat je je teen omhoog kan bewegen.

Wanneer je voet ontspannen naar beneden hangt, staat er minder spanning op je pees en is er  voldoende ruimte om je grote teen omhoog te bewegen. Je grote teen is stijf wanneer je voet loodrecht op je onderbeen staat. Dit is  bij staan en lopen.

Oorzaken;
1.te dikke pees
2.te nauwe tunnel
3. anatomie die niet klopt
4.letsel

Letsel
Na een verzwikking van je enkel of na een harde tik, kan er een klein stukje bot los gaan  en het verloop van de buigpees veranderen. Bij dansers komt het voor dat er achter in de enkel een stukje bot afbreekt doordat de voet erg wordt  overstrekt. Daardoor kan je buigpees van je grote teen niet meer zijn werk doen en komt er in de loop van tijd steeds meer littekenweefsel.

Verschijnselen;
-zere grote teen
-pijnlijke sesambeentjes
-zere voorvoet
-pijnklachten aan de buitenkant van je enkel
-hielpijn