Tea tree etherische olie is belangrijk; zij is  verkregen  via stoomdestillatie van de bladeren en jonge takjes. Tea tree etherische olie is een struik/kleine boom met een papierachtige schors. In het voorjaar bloeien de kleine witte bloemaren. Later komen er  houtachtige zaadpeulen.

Een kwaliteitseis is dat tea tree olie meer dan 30% terpineen-4-ol en minder dan 15% cineol bevat. Tea tree combineert sterke antibacteriële en schimmeldodende werking. Ook is tea tree mild voor de huid. De olie werkt bij blaasinfecties, huidontstekingen en schimmels. Het wordt gebruikt in zowel de gewone geneeskunde als de dierengeneeskunde. Tea tree wordt gebruikt in eau de colognes, desinfectants, lichaamsverzorgingsproducten, cosmetica, tandpasta en zeep.

Eigenschappen van Tea tree etherische olie

1.ontstekingsremmend
2.tegen jeuk alsmede antiseptisch
3.tegen virussen
4.werkt bacteriedodend alsmede tegen infectie
5.wondgenezend en prijnstillend
6.slijmoplossend
7.tegen insecten

Waarvoor gebruik je het?

In het geurlampje geeft tea een heerlijke frisse geur. De olie is goed te mengen met lavendel, den en citrus waarna verdamping helpt tea tree bij bronchitis, neus- en keelinfecties. Ttea tree leidt tot verbetering van weerstand om vervolgens  goed tegen vermoeidheid en depressies te werken.

Op de huid:  Tea tree is werkzaam bij puistjes en abcessen, huidinfecties waaronder voetschimmel en wratjes. Bij acne en abcessen heeft  tea tree de eigenschap om binnen te dringen en vloeibaar te maken. Daardoor kan het gemakkelijker worden afgevoerd.

In de mond;  regelmatig spoelen met 1 à 2 druppels tea tree in wat water bij mondzweertjes, tandvleesontsteking en keelontsteking. Daarentegen worden insectenbeten  behandeld door een druppel pure tea tree op de gebeten plek.

In de haarverzorging; werkzaam en vriendelijk bij de bestrijding van hoofdluis, roos en vet haar. Het geeft een preventieve bescherming tegen huidverbrandingen bij bestraling. Daarvoor wordt tea tree op de huid gesprayd.

In het bad gebruikt bij kou, griep, vermoeidheid, jeuk, stimuleert de bloedsomloop maar bestrijdt ook  huidschimmels.

Dosering

-In het geurlampje: een paar druppels naar eigen voorkeur maar niet teveel.
-Op de huid: maximaal 4% bij volwassenen waarna niet meer.
-In het bad: voor een  bad maximaal 6 druppels oplossen. Bijvoorbeeld neutrale shampoo, neutrale badschuim of neutrale badolie of emulgator 80.
-In een stoombad: max. 5 druppels

Bijwerkingen; Tea tree is niet giftig maar ook niet irriterend. Reactie van overgevoeligheid komt voor bij  bijvoorbeeld netelroos en blaasjes maar ook vochtophoping. De olie mag gelijk op de huid gebruikt worden maar ook  vermengd met water.