Bij  een vitamine B12 tekort heeft je lichaam onvoldoende vitamine B12 ter beschikking om goed te werken. Vitamine B12 is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen alsmede voor het gezond houden van je zenuwstelsel.

Vitamine B12 zit in de volgende producten;
Eieren.
Melkproducten.
Vis.
Vlees.

Oorzaak;
Vitamine B12 komt alleen voor in dierlijke producten. Als je dit niet eet krijg je dus een tekort.
Als je een ziekte hebt aan je maag, een (gedeeltelijke) verwijdering van je maag hebt ondergaan of als je te weinig maagzuur aanmaakt, kan het zijn dat je te weinig vitamine B12 kunt opnemen. Dit kan ook het geval zijn als je maagzuurremmers gebruikt.
Mensen  met een tekort aan het maageiwit  kunnen te weinig vitamine B12 opnemen. Dit heb je nodig om vitamine B12 in je dunne darm op te nemen. Ook als je ontstekingen hebt in je dunne darm of wanneer een deel van je darm operatief is verwijderd kun je vitamine B12 minder goed opnemen. Vaak gebeurd dit bij mensen met de ziekte van Crohn.

Het geneesmiddel metformine kan de opname van vitamine B12 afremmen. Het kan ook nog zijn dat je lichaam antistoffen aanmaakt tegen vitamine B12 waardoor de opname ervan wordt geremd.
Een toename van uitscheiding van vitamine B12 door je nieren kan ook zorgen voor een vitamine B12-tekort. Dit gebeurt vaak door gebruik van alcohol of het slikken van bepaalde medicijnen.

Symptomen;
Je lichaam bouwt een voorraad op van vitamine B12. Het duurt  een tijdje voordat je gaat merken dat je een vitamine B12 tekort hebt.De klachten zijn in het begin vaag.
Bloedarmoede
Tintelende vingers.
Geheugenverlies.
zwakke benen.
moe zijn
Spierpijn.
Misselijk.
Benauwdheid op de borst.
Hoofdpijn.
Darmproblemen

Het is verstandig om regelmatig uw bloed te laten controleren als u deze klachten heeft.