Als er vocht zit op plekken waar dat niet hoort, noem je dat oedeem. Vochtophoping zit vaak in de voet of de longen en komt bij jong en oud voor. Het heeft verschillende oorzaken. Bloedvaten in de benen voeren het bloed niet goed af naar het hart. Vocht hoopt zich op in voeten, enkels en onderbenen. Ook een minder goed functionerende pompfunctie van het hart, of lever- en nieraandoeningen veroorzaakt vochtophoping.

Waar komt het voor? *vochtophoping in de enkels en voeten. Meestal zie je het wel als je voeten uit je schoenen puilen. Het verschil tussen opgezette voeten en oedeem is eenvoudig  te testen; druk je vinger in de huid en haal deze even later weer  weg. Als je een putje op die plek ziet, houd je vocht vast. *vochtophoping rond de longen kun je natuurlijk niet zien. Meestal voel je een benauwdheid of  je bent sneller moe. Kortademigheid, vooral bij inspanning of bij plat liggen (’s nachts), kan een signaal zijn van vocht in de longen. Als je daar last van hebt en ook in een paar dagen meer dan één of twee kilo aankomt, kan het zijn dat je vochtophoping hebt en zou  je naar de arts moeten gaan. *oedeem in de lymfebanen; dit is vaak aangeboren of een gevolg van een ongeval of operatie.

Behandelen Voordat je behandeld wordt aan vochtophoping, is het handig om de oorzaak te weten. Oedeem is een afwijking die bij allerlei ziektes kan ontstaan. Als je last hebt van vocht vasthouden en je hebt hartproblemen, controleer dan een paar keer per week je lichaamsgewicht. Als dit flink toeneemt, is een afspraak bij een arts raadzaam. Een belangrijke regel bij vocht vasthouden: wees zuinig met zout. Je houd minder vocht vast en je bloeddruk daalt. Zorg ook voor genoeg beweging. Sport stimuleert de doorbloeding en de spierfunctie in je benen. Het vocht in je lichaam moet dan minderen. Een wisseldouche – warm en koud water afwisselen -versterkt dit proces. Bij oedeem worden door een arts vaak plasmiddelen voorgeschreven. Door deze medicijnen scheiden de nieren meer zout uit. Het vocht wordt meegetrokken en via de urine afgevoerd. Het  oedeem wordt minder en dikke enkels en voeten worden smaller. In sommige zal de arts steunkousen voorschrijven.