Zwemmers eczeem is een schimmelinfectie van de huid tussen de tenen. Het is een infectie als de schimmel uitgroeit en klachten van de huid of nagel veroorzaakt. Voetschimmel bestaat uit kleine witte schilfertjes, meestal tussen de kleine teen en de teen ervoor. De huid kan droog en rood zijn en er ontstaan kleine blaasjes of bultjes. Veel mensen hebben last van jeuk of een branderig gevoel. De infectie breidt zich uit en veroorzaakt pijnlijke kloofjes.

Soms kan een plotselinge schimmelinfectie aan de voeten leiden tot eczeem aan de handen. Iedereen komt wel eens in aanraking met een schimmel. Meestal hebben we er geen last van. Het bovenste laagje van de huid is dik genoeg  om de schimmel buiten te houden. Wanneer de huid is beschadigd of lang vochtig is, vermindert de bescherming van de huid. Schimmel tast de buitenste laag van de huid aan en dringt de huid binnen. De schimmel voedt zich met de cellen van de hoornlaag waardoor hij kan uitgroeien tot een infectie.

Er zijn situaties waardoor de kans op het krijgen van zwemmerseczeem groter wordt;
1.aanleg; mensen die eenmaal een voewtschimmel hebben gehad, krijgen het vaker.
2.vocht en warmte
3.gebruik van medicijnen; geneesmiddelen die de afweer verminderen zoals antibiotica, corticosteroïden of middelen tegen kanker. Zwemmers eczeem is besmettelijk. De afvallende huidschilfertjes bevatten schimmel en kunnen bij een andere persoon een nieuwe infectie veroorzaken. Bij gezonde mensen is zwemmerseczeem onschadelijk. Behandeling met zalf of poeder heeft vrijwel altijd effect. Bij mensen met een verminderde afweer of bij mensen met suikerziekte, kan de infectie heftiger verlopen en moeilijker te genezen zijn.

Een voetschimmelis meestal uitgebreider dan met het blote oog te zien is. Na ongeveer een week is effect met medicijnen merkbaar. Het kan soms wel een paar weken duren voordat de plekken genezen zijn. Pas een week nadat alle plekken zijn verdwenen kunt u stoppen met de behandeling. In de schoenen en de sokken kunt u schimmeldodend poeder strooien. Dit voorkomt dat u via uw sokken en schoenen steeds opnieuw wordt besmet.

Tips;
a)was dagelijks de voeten met water en weinig zeep.
b)droog de voeten goed af, vooral ook tussen de tenen.
c)trek elke dag schone sokken aan, als u veel transpireert tweemaal per dag.
d)gebruik katoenen of wollen sokken.
e)draag in het zwembad, in kleedruimtes en dergelijke  eigen slippers.