Wratten zijn harde, eeltachtige vergroeiingen van de opperhuid in de vorm van bloemkoolvormige knobbeltjes. Wratjes worden veroorzaakt door virussen. Bijna iedereen heeft weleens wratten (verruca) gehad: ze verdwijnen vrijwel altijd spontaan.
Het virus blijft helaas wel in het lichaam, zonder dat er een wrat ontstaat. Omdat kinderen vaak nog geen afweerstoffen tegen het virus hebben, krijgen zij het meeste last van wratten (verruca). Over het algemeen zijn wratjes (verruca) eerder vervelend dan schadelijk voor de gezondheid. Toch zijn ze lastig en irritant, zeker wanneer ze op het gezicht of de handen verschijnen. Wratten kunnen ook soms makkelijker bloeden nadat ze in aanraking zijn geweest met iets scherps. Daarbij kunnen wratten op de voeten pijnlijk zijn bij het lopen. Sommige mensen hebben een verzwakt immuunsysteem, waardoor ze kunnen ontstaan. Op de voetzool ontstaat soms een gebied met veel tegen elkaar aanliggende wratten. Dit wordt een mozaïekwrat genoemd. Soms moet een arts ingrijpen.
Hiervoor bestaan verschillende manieren;
-Salicylzuurzalf verweekt de hoornlaag. Dagelijks aanbrengen en daarna bijsnijden is de methode die het best werkzaam is.
-Monochloorazijnzuur en trichloorazijnzuur zijn irriterende stoffen. Er ontstaat een chemische reactie.
-Verwijdering door bevriezing met bv. vloeibare stikstof is het meest gangbare wat bij de huisarts als eerste wordt toegepast.
-Wegsnijden
Wratjes (verruca) op de voetzool zijn lastiger omdat ze na je 18de bijna nooit spontaan verdwijnen en omdat behandeling minder kans van slagen heeft dan bij wratten aan de handen of op de bovenkant van de tenen. Door de dikke eeltlaag is het moeilijk voor chemische middelen om voldoende door te dringen. Behandelingen door branden, vriezen of snijden maakt ook diepere gaten met littekens die langzamer genezen en pijnlijker zijn.
Twijfel je of je een wratje (verruca) hebt of toch een likdoorn? Bel mij voor een afspraak en ik kan voor 95% zekerheid zeggen wat het is.
Geef een reactie