Roodheid, zwellingen, jeukende en pijnlijke tenen en vingers. Ongeveer 10 procent van de mensen heeft wel eens last van wintertenen.
Vroeger kwam de aandoening regelmatiger voor. Dankzij warme kleding en verwarming komen wintertenen wat minder vaak voor.

Vocht en warmte;
De  vochtigheidsgraad van een bepaalde temperatuur koude lucht speelt een belangrijke factor bij het ontstaan van wintertenen. Meer dan de temperatuur. Hoe vochtiger, hoe meer kans op wintertenen.
Normaal gesproken worden bloedvaten wijder bij warmte, waardoor er meer bloed door de bloedvaten kan stromen. Wanneer de kleine bloedvaatjes in de huid niet snel genoeg op temperatuurverschil reageert, kan het bloed dat aangevoerd wordt niet goed door de aders stromen.

Het bloed hoopt zich op, waardoor de bloedvatwanden en het eromheen liggende weefsel beschadigd worden. Hierdoor krijg je klachten als rode of paarse plekken, zwellingen, jeuk en tintelingen aan uitstekende delen die blootgesteld zijn aan (vochtige) kou. Daarom komt de aandoening het meest voor aan vingers, tenen, voeten, benen, heupen, oren en de neus.

Sommige mensen hebben meer kans op het krijgen van wintertenen. Je bent meer kwetsbaar als je veel in de koude buitenlucht of koude ruimtes werkt, medicijnen tegen hoge bloeddruk gebruikt, een hoger onder- of overgewicht hebt en als je overmatig transpireert op je voeten.

Kenmerken;
1.Rode, blauwe en/of rode of paarse plekken
2.zwellingen
3.jeuk
4.branderigheid, gloeien of tintelen.
5.Ernstige klachten: blaren, zweertjes, wonden of een bacteriële infectie.

Kenmerkend van wintertenen en winterhanden is dat de klachten verergeren wanneer je je ledematen weer opwarmt.

Duur;
De klachten verdwijnen normaal gesproken tussen 2 tot 5 weken. Soms komen de klachten weer terug bij nieuwe blootstelling aan vocht en kou.

Tips;
Helaas zijn er geen oplossingen om wintertenen te voorkomen.

1.Smeer handen en voeten in met een vette crème.
2.Wrijf voorzichtig over de pijnlijke plekken.
3.Neem bij pijn een paracetamol
4.Vocht en kou vermijden.
5.Draag ruime en warme schoenen (leer) en handschoenen (wol).