Witte vlekken op nagels wijst niet op een tekort aan kalk, zink, vitaminen of iets anders. Dit komt door stoten van de vingertop ergens tegenaan. De witte vlekken groeien vanzelf op naar het uiteinde van de nagel. Sommigen hebben bijna nooit  zo’n wit vlekje op een nagel en anderen hebben het vaak en ook op meerdere nagels tegelijk. De medische naam voor witte vlekjes op/in de nagel is leukonychia.            

Hoe ontstaan witte vlekken op nagels?

Soms zomaar, zonder oorzaak. Soms na het stoten of beschadigen van de basis van de nagel, of met de vingers ergens tussen komen. Dat is omdat witte plekjes op de nagel vaker voorkomen op de vingernagels, die meer blootstaan aan beschadigingen, dan op de teennagels. Ook komt het vaker voor bij kinderen dan bij ouderen. Iedereen stoot en beschadigt regelmatig zijn nagel. Omdat de nagel heel langzaam uitgroeit is het moeilijk te bepalen wanneer het moment is van de beschadiging en het tevoorschijn komen van een witte vlek.  

Leukonychia kan ook ontstaan door een doorgemaakte infectie of bij sommige huidziekten. Als er iets is aan de huid dan kun je dat vaak ook zien (maar pas maanden later) aan de nagels en aan de haren. Een wit streepje of deukje dat verschijnt in de nagel en uitgroeit naar het nageleinde, kan dus ook het gevolg zijn van een doorgemaakte ziekte. Ook als er een periode met zuurstoftekort is geweest of een ernstige ziekte, kunnen er witte vlekken of deuken in de nagel komen.

Witte vlekjes op de nagel kunnen onder andere voorkomen bij chronisch eczeem, psoriasis, nagelschimmel of andere ziektes. Als alle nagels voortdurend witte vlekken hebben, en vooral als er ook groeven en deuken ontstaan, zou er wel een onderliggende ziekte kunnen zijn. Maar dit is zeldzaam .

Behandeling

1. voorzichtig zijn met de nagels    
2. niet teveel aan pulken        
3. niet stoten                  
4. niet nagelbijten.

De witte plekken op je nagels verdwijnen als de nagel uitgroeit. Wie zich stoort aan de witte vlekken, kan ze camoufleren met nagellak. Ook kunstnagels zouden mooier staan maar raad ik af i.v.m. de lijm die gebruikt wordt.