We hebben het over X-benen bij een dubbelzijdige naar binnen gerichte buiging van beide benen. De buiging is een andere stand van het onderbeen waarbij dit in de knie naar buiten gebogen staat. De rechte lijn valt bij deze aandoening buiten en naast de knie. De binnenenkels raken elkaar niet meer. De voeten kunnen niet naast elkaar gezet worden. Het is net alsof je benen een X zijn.

Bij mensen met overgewicht vindt je vaak (door een zwelling van het onderhuids vetweefsel aan de binnenkant van de knie) een flinke afstand tussen de enkels. Dit dus bij goed gesloten knieën zijn er toch x-benen.

Mensen worden meestal met O-benen  geboren. Maar een groot deel van de kinderen in het derde levensjaar hebben X-benen. Bij jongens verdwijnen deze X-benen, terwijl zij bij meisjes vaker in lichte vorm blijven bestaan. Maar 25 procent van de mensen heeft op oudere leeftijd rechte benen.

Soorten X-benen:
-de slappe, die grotendeels te corrigeren zijn
-de benige verkrommingen.
Meestal vindt men een combinatie van beide.
Bij het gefixeerde X-been (benige verkromming) zit de verkromming meestal in het scheenbeen, maar soms ook in het dijbeen en het scheenbeen samen.

Door stofwisselingsziektes en afwijkingen kunnen X-benen ook veroorzaakt worden door het gebruik van de benen in een buitenwaarts gedraaide stand bij het kruipen. Wanneer de spieren sterk zijn en het skelet zwak ontstaan waarschijnlijk O-benen, terwijl bij een goed skelet en slappe spieren X-benen kunnen ontstaan in deze ontwikkelingsfase.

De behandeling;
(bij afstanden tussen de twee tot vier centimeter tussen de binnenenkels) uit steunzolen en
(bij afstanden van vier tot zeven centimeter) uit nachtspalken.

Wanneer de grotere gevallen niet te verbeteren is,kan de orthopedisch chirurg door een operatie verbetering brengen. Een operatie is nodig als de afwijking groter is dan deze en niet met steunzolen of nachtspalken te verbeteren is.