Een zenuwaandoening aan de voeten kan een teken zijn van neuropathie. Een neuropathie is een zenuwaandoening, meestal van armen en benen. Polyneuropathie betekent dat op meer plekken in het lichaam je zenuwen zijn aangetast. Spieren en gevoel doen dan niet meer wat ze bij jou moeten doen.

Bij een zenuwaandoening aan de voeten of neuropathie is er een stoornis bij de uiteinden van de zenuwen en zijn alleen de gevoelszenuwen, alleen bewegingszenuwen of allebei aangetast. De gevoelszenuwen koppelen gevoelsinformatie terug naar het  zenuwstelsel waardoor je kan voelen. De bewegingszenuwen geven signalen door aan de spieren waardoor je kan bewegen.

Er zijn verschillende oorzaken van gevoelige voeten/neuropathie;
-stofwisseling; bijvoorbeeld suikerziekte, ziekten van schildklier en nieren.
-auto-immuunziekten; Het lichaam keert zich tegen lichaamseigen cellen en weefsels.
-tekorten; komt in Nederland weinig voor. Bijvoorbeeld vitaminegebrek.
-erfelijkheid; door een afwijking in het erfelijk materiaal van de mens. Deze zenuwaandoening kan bij meerdere mensen in een familie gevonden worden.
-infectie; komen in Nederland bijna nooit voor, bijvoorbeeld AIDS en ziekte van Lyme.
-vergiftiging; door medicijngebruik of overmatig alcoholgebruik maar ook medicijnen die gebruikt worden bij kanker kan dit veroorzaken.

De klachten die ontstaan door zenuwaandoening aan de voeten kunnen gevoelsmatig als motorisch zijn. Klachten van gevoelsneuropathie zijn; een doofheid, prikkelingen, tintelingen, pijn en evenwichtsstoornissen.

Klachten van het bewegingssysteem zijn; spierkrampen, dunner worden van spieren en krachtsverlies.

De diagnose  gebeurt op basis van onderzoek van een neuroloog in het ziekenhuis. Vaak wordt dan een EMG gedaan. Een zenuwaandoening aan de voeten /neuropathie is moeilijk tot niet te behandelen. Wel kunnen maatregelen worden gedaan ter ondersteuning van klachten zoals pijn of krachtsverlies. Dit zul je eerst met de neuroloog of revalidatiearts moeten bespreken wat voor jou het beste is