Zenuwpijn kan een teken zijn van neuropathie. Een neuropathie is een aandoening van de zenuwen. Meestal van armen en benen. Polyneuropathie betekent dat op meer plekken in het lichaam je zenuwen zijn aangetast. Spieren en gevoel doen dan niet meer wat ze bij jou moeten doen. Bij zenuwpijn is er een stoornis bij de uiteinden van de zenuwen. Dan zijn alleen de gevoelszenuwen, alleen bewegingszenuwen of allebei aangetast. De gevoelszenuwen koppelen gevoelsinformatie terug naar het centrale zenuwstelsel. Hiermee kun je voelen. De bewegingszenuwen geven signalen door aan de spiere. Hiermee kun je bewegen.

Oorzaken van zenuwpijn;
-stofwisseling; bijvoorbeeld diabetes (suikerziekte), ziekten van schildklier en nieren.
-auto-immuunziekten; Het lichaam keert zich tegen lichaamseigen cellen en weefsels.
-tekorten; komt in Nederland weinig voor. Bijvoorbeeld vitaminetekort.
-erfelijkheid; door een afwijking in het erfelijk materiaal van de mens (gen mutatie in DNA). Deze neuropathie kan bij meerdere mensen in een familie gevonden worden. Bijvoorbeeld HMSN I of II
-infectie; komen in Nederland bijna nooit voor, bijvoorbeeld AIDS en ziekte van Lyme.
-vergiftiging; door medicijngebruik of overmatig alcoholgebruik maar ook medicijnen die gebruikt worden bij kanker kunnen zenuwpijn veroorzaken. De klachten die ontstaan door zenuwstoringen kunnen sensorisch als motorisch zijn. Klachten van gevoelsneuropathie zijn een doofheid, prikkelingen, tintelingen, pijn en evenwichtsstoornissen. Klachten van het bewegingssysteem zijn spierkrampen, dunner worden van spieren en krachtsverlies.

De diagnose neuropathie gebeurt op basis van onderzoek van een neuroloog in het ziekenhuis. Vaak wordt dan een EMG gedaan. Gevoelige voeten/neuropathie is moeilijk tot niet te behandelen. Wel kunnen maatregelen worden gedaan omdat dit ter ondersteuning van klachten zoals pijn of krachtsverlies is. Maar dat zul je eerst met de neuroloog of revalidatiearts moeten bespreken wat voor jou het beste is.